Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Το 18% των εταιρικών κερδών «κρύβεται» στο εξωτερικό

Την δεκαετία του 1980 περίπου το 15% των κερδών των αμερικάνικων εταιρειών προερχόταν από το εξωτερικό ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 35%, δείχνει έρευνα του Gabriel Zucman. Tο κόστος για τις κυβερνήσεις.

ΗΠΑ: Το 18% των εταιρικών κερδών «κρύβεται» στο εξωτερικό

H μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους μειώνει κατά 20% τους φόρους που πληρώνουν οι αμερικάνικες εταιρείες, υπολογίζει ο οικονομολόγος Gabriel Zucman.

Σε άρθρο του στο Journal of Economic Perspectives o κ. Zucman προσπαθεί να υπολογίσει τα έσοδα που χάνουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και διάφορων ευρωπαϊκών κρατών από την μεταφορά εταιρικών κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.

«Η μέτρηση του κόστους των φορολογικών παραδείσων στις ξένες κυβερνήσεις είναι γεμάτη δυσκολίες. Ωστόσο, στοιχεία από ισολογισμούς και εταιρικές ανακοινώσεις δείχνουν πως οι αμερικάνικες εταιρείες μεταφέρουν κέρδη στις Βερμούδες, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες με αυξανόμενο ρυθμό. Περίπου το 20% όλων των εταιρικών κερδών βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, μια δεκαπλάσια αύξηση σε σχέση με το 1980» αναφέρει ο κ. Zucman.

H έρευνα του νεαρού οικονομολόγου δείχνει πως την δεκαετία του 1980 περίπου το 15% των κερδών των αμερικάνικων εταιρειών προερχόταν από το εξωτερικό ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 35%.Εν τω μεταξύ, το 55% αυτών των κερδών προέρχεται από χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι όπως το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ελβετία και τα νησιά της Καραϊβικής.

Το 2013 το μερίδιο των εταιρικών κερδών που προήλθε από φορολογικούς παραδείσους ανήλθε στο 18% του συνόλου των κερδών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v