"Μαζεύεται" το διεθνές ξεπούλημα στην Wall Street

Η χειρότερη κρίση 4ετίας στις διεθνείς αγορές συνεχίστηκε, αν και η ψυχραιμία της Wall Street βοήθησε τις ευρωαγορές να περιορίσουν τις βαριές ενδοσυνεδριακές απώλειες. Θετικό πρόσημο για DAX και Russell 2000. Εντονη παραμένει η μεταβλητότητα.

Συνεχίζεται η χειρότερη κρίση 4ετίας στις διεθνείς αγορές και το αμερικανικό χρηματιστήριο διατηρεί πορεία κάθετης πτώσης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι με την λήξη των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, η παγκόσμια οικονομία θα «ξεμείνει» από καύσιμα και θα υποτροπιάσει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στις διεθνείς αγορές έχει ξεσπάσει η χειρότερη κρίση εμπιστοσύνης από την εποχή των φόβων διάλυσης του ευρώ πριν 4 χρόνια. Η Wall Street υπέστη χθες τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες σε τρία χρόνια, αν και η πτώση περιορίστηκε λίγο πριν το κλείσιμο.

Σήμερα, οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες άνω του 1% αλλά η πτώση περιορίστηκε στην συνέχεια, βοηθώντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να περιορίσουν τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,02% στις 16.146 μονάδες, ο S&P κινείται 0,24% υψηλότερα στις 1.867 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,23% στις 4.225 μονάδες. Ο δείκτης Russell 2000, που καλύπτει την μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έχει σβήσει τις απώλειες και κινείται θετικά.

Πάντως η νευρικότητα παραμένει και ο δείκτης μεταβλητότητας Vix, ο "δείκτης του φόβου" όπως ονομάζεται καθώς αποτυπώνει τα επίπεδα επενδυτικής νευρικότητας συνέχισε να ενισχύεται, με άνοδο 7,8% στις 28,31 μονάδες. 

Ο μήνας Οκτώβριος σηματοδοτεί την λήξη του προγράμματος QE της Fed, αλλά την ίδια ώρα η Ιαπωνία και η ευρωζώνη εμφανίζουν νέες ενδείξεις αποδυνάμωσης μέρα με την ημέρα (σήμερα ανακοινώθηκε νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης) ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ότι οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, κινδυνεύουν να λειτουργήσουν ως «βαρίδι» αντί για «λοκομοτίβες» στην παγκόσμια οικονομία. Η αίσθηση κρίσης επιτείνεται από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, την αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ αλλά και το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

Η σημερινή συνεδρίαση περιέχει πολλές ομιλίες αξιωματούχων της Federal Reserve, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς η λήξη του προγράμματος QE της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σηματοδοτεί την αφαίρεση των «στηρίξεων» από την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί την τρέχουσα κρίση εμπιστοσύνης. Πράγματι, οι δηλώσεις του κ. Bullard ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μελετήσει την αναβολή της λήξης του QE, περιόρισε αισθητά τις απώλειες αργά το απόγευμα. 

Σε αντίθεση με την χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία οι δυσμενείς μακροοικονομικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία επέτειναν τους φόβους επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, η σημερινή εικόνα από τα macro των ΗΠΑ είναι θετική.

Στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε αισθητά την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική οικονομία και ο αριθμός των νέων ανέργων διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2000. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να μειώνουν τις απολύσεις εργαζομένων.

Θα ανακοινωθούν επίσης στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή.

Κατά τα λοιπά, η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και σήμερα κοινοποιούν τα μεγέθη τους η Goldman Sachs, η Delta Air Lines, η Philip Morris, η Mattel, η UnitedHealth Group, η Baker Hughes και άλλες εισηγμένες.

Η Netflix βουλιάζει 25% καθως τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, ενώ η Ebay υποχωρεί 2,8%.

Η Apple εμφανίζει κινητικότητα καθώς αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα iPads και την τελευταία σειρά iMac.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους και με την 8ήμερη υποχώρησή τους εμφάνισαν το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών. Οι ευρωαγορές έκλεισαν χθες 3,2% χαμηλότερα και τα σημερινά στατιστικά που έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού επιτείνουν τις πιέσεις, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει σε φάση διόρθωσης με πτώση 11% απο το τελευταίο ζενίθ.

Οι απώλειες περιορίστηκαν σήμερα λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και ο δείκτης DAX έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στις αγορές των ομολόγων του ευρω-Νότου, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ξεπερνά το φράγμα του 8% και τα 10ετή yield της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας να εκτινάσσονται.

Στον αντίποδα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα το 10ετές yield των Bund να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,718%.

Στην αμερικανική αγορά ομολόγων Treasuries, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε χθες να υποχωρεί έως 34 μονάδες βάσης στο 1,86%.

Στα «κόκκινα» έκλεισαν και οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να διολισθαίνει 2,2%.

Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν κάτω και από τα 80 δολ. ανά βαρέλι, υπερθεματίζοντας τις ανησυχίες για αναιμική ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Και η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε πάντως αργά το απόγευμα και κερδίζει αυτή την ώρα 0,12% στα 81,97 δολάρια ανά βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v