Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρη ημέρα για Wall και διεθνείς αγορές

Ισχυρότατες απώλειες που παραπέμπουν σε sell off σημείωσε η Wall με τον Dow να καταγράφει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Σεπτέμβριο του 2001 & το Nasdaq από το Δεκέμβριο του 2002, ενώ ο πρώτος έχασε 415 μονάδες περίπου. Η ”κατρακύλα” δεν άφησε ανεπηρέαστη σχεδόν καμία χρηματιστηριακή γωνιά του πλανήτη καθώς μεγάλες απώλειες σημείωσαν, Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Ρωσία, Βραζιλία, Τουρκία. Στην Ευρώπη σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε διάστημα 4 ετών.

Ισχυρότατες απώλειες που υπερβαίνουν 3% το και παραπέμπουν σε sell off κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street ύστερα από την πτώση στη Κίνα, τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τα αρνητικά macro.

Η ”κατρακύλα” δεν άφησε ανεπηρέαστη σχεδόν καμία διεθνή χρηματιστηριακή αγορά καθώς μεγάλες απώλειες σημείωσαν, Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Ρωσία, Βραζιλία, Τουρκία. Στην Ευρώπη σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε διάστημα 4 ετών.

Οι ισχυροί κλυδωνισμοί των διεθνών αγορών ξεκίνησαν ύστερα από την υποχώρηση κατά 9,2% που σημείωσε το χρηματιστήριο της Κίνας, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις πρώτα στις υπόλοιπες ασιατικές και αγορές και κατόπιν σε Ευρώπη και Αμερική.

Το ντόμινο της πτώσης επηρέασε αρνητικά, μεταξύ άλλων, το χρηματιστήριο της Ινδονησίας (1,1%), της Ταιβάν (1,1%), της Ταϊλάνδης (0,7%), της Ρωσίας (3,3%), του Βελγίου (2,91%), της Κωνσταντινούπολης (4,5%) και της Βραζιλίας (4,7%). Η Σοφοκλέους δεν ξέφυγε από τον κανόνα καθώς υποχώρησε κατά 4,05%.

Η πτώση του χρηματιστηρίου της Κίνας ήταν η χειρότερη σε διάστημα 10 ετών και εξάλειψε περί τα 107,8 δισ. δολάρια.

Στην ήδη επιβαρημένη ψυχολογία της αγοράς προστέθηκαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες με αφορμή την δυσοίωνη πορεία των εξελίξεων στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Στο τελευταίο επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανικό στρατόπεδο από ομάδα Ταλιμπάν προκάλεσε τουλάχιστον τρία θύματα. Η επίθεση είχε ως στόχο τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντ. Τσένει, ο οποίος δεν τραυματίστηκε.

Παράλληλα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν τόνισε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις ισχυρότερη των προσδοκιών ήταν η πτώση που κατέγραψε ο δείκτης των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο καθώς υποχώρησε κατά 7,8%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 3%, ενώ τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκε κατά 2,9%.

Αντίθετα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο 112,5 το Φεβρουάριο, από 110,2 τον προηγούμενο μήνα. Ανοδικά κατά 3% διαμορφώθηκαν και μεταπωλήσεις κατοικιών, που ανήλθαν στις 6,46 εκατ. οικίες.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,29%, στις 12.216 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 3,86%, διαμορφούμενος στις 2.407 μονάδες. Απώλειες 3,47% για τον S&P 500, που έκλεισε στις 1.399 μονάδες.

Ο Dow σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 2001, έφθασε να χάνει περισσότερες από 500 μονάδες, ενώ καμία από τις μετοχές που τον απαρτίζουν δεν κινήθηκε υψηλότερα. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπου οι απώλειες του Dow διευρύνθηκαν σημαντικά παρουσιάστηκαν εντονότατες διακυμάνσεις του δείκτη.

Μάλιστα για περιορίσει το ύψος της πτώσης το NYSE επέβαλε ”περιορισμό” στις πωλήσεις τίτλων (trading curbs), μέτρο που υιοθετήθηκε μετά το κραχ του 1987.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 5,76%, στα 10,47 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 5,29%, στα 14,37 δολάρια. Απώλειες 5,48% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 40.36 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 2,31%, στις 6.286 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 3,02%, διαμορφούμενος στις 5.588 μονάδες. Απώλειες 2,96% για τον DAX 30, που έκλεισε στις 6.819 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v