Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Οριακή άνοδο σημείωσε η Wall Street. Τα καλά οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά deals στις ΗΠΑ, στήριξαν τους δείκτες. Προβληματίζουν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Ουκρανία. Μικρή πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Άνοδο κατέγραψε η Wall Street με αφορμή τα εταιρικά deals και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Σε δεύτερη μοίρα πέρασε η κλιμάκωση της έντασης τόσο στο Ιράκ όσο και στην Ουκρανία.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,03% στις 16.781,01 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 1.937,78 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,24% στις 4.321,11 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της General Electric υποχώρησε 0,8% μετά τη γνωστοποίηση ότι κοινοπραξία με επικεφαλής της Siemens κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της ενεργειακής μονάδας της Alstom SA.

Επιπλέον ο τίτλος της Yahoo Inc. κινήθηκε χαμηλότερα 5,7% καθώς η Alibaba Group ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Covidien Plc εκτοξεύτηκε 21% μετά τη συμφωνία εξαγοράς του ομίλου από τη Medtronic έναντι 42,9 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της Williams Cos. ενισχύθηκε 23% καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά της Access Midstream έναντι 6 δισ. δολαρίων.

Από πλευράς οικονομικών ειδήσεων, η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε το Μάιο καθώς αυξήθηκε 0,6% έναντι μείωσης 0,6% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,3%.

Επιπλέον το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας πως ο στόχος της πλήρους απασχόλησης δε θα εκπληρωθεί πριν το 2017. Το ΔΝΤ αναμένει η οικονομία των ΗΠΑ να τρέξει με ρυθμό 2% το 2014 έναντι 2,8% προηγούμενης πρόβλεψης.

Στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τον έντονο προβληματισμό των επενδυτών έχει προκαλέσει η κλιμάκωση της έντασης τόσο στο Ιράκ όσο και στην Ουκρανία.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3553 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε πτωτικά 0,2% και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 101,88 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,59%. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,1% στα 106,78 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,10% στα 1.273 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v