Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτική νευρικότητα στην Wall Street

Η γεωπολιτική νευρικότητα λόγω Ιράκ και Ουκρανίας πιέζει την Wall Street, παρά τις καλές στατιστικές ειδήσεις και την πληθώρα σε deals. Αναμονή για την συνεδρίαση της Fed. Συνεχίζουν υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός, στα ύψη η στερλίνα.

Η γεωπολιτική «ανάφλεξη» στο Ιράκ προκαλεί νευρικότητα στις αγορές, και το χρηματιστήριο της Wall Street κινείται ελαφρώς χαμηλότερα, παρά την παλή εικόνα από το μέτωπο των εγχώριων μακροοικονομικών ανακοινώσεων και των πολλών επιχειρηματικών συμφωνιών.

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με ελαφρά πτώση, στράφηκαν γρήγορα θετικά αντιδρώντας σε καλές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, αλλά εν συνεχεία καθιερώθηκαν τα αρνητικά πρόσημα. Αυτή την ώρα δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,26% στις 16.732 μονάδες, ο S&P εμφανίζει απώλειες 0,16% στις 1.932 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,22% χαμηλότερα στις 4.301 μονάδες.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώνονται σήμερα στοιχεία για περιφερειακούς δείκτες μεταποίησης, καθώς και τα μεγεθη βιομηχανικής παραγωγής.

Το μεγάλο οικονομικό γεγονός της εβδομάδας πάντως είναι η τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας Federal Reserve που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει τον ρυθμό περιορισμού του προγράμματος παροχής ρευστότητας κατά 10 δισ. δολ. μηνιαίως, στα 35 δισ. δολάρια.

Την μεγαλύτερη νευρικότητα στην επενδυτική ψυχολογία προκαλούν τα γεωπολιτικά γεγονότα στο Ιράκ, όπου το σαββατοκύριακο στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν μια ακόμη μεγάλη πόλη.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ενισχύονται με μετρημένη άνοδο και το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού κερδίζει 11 σεντς στα 107,06 δολ. ανά βαρέλι

Υψηλότερα με περιορισμένα κέρδη κινούνται και οι χρηματιστηριακές τιμές του χρυσού. Το συμβόλαιο του πολυτίμου μετάλλου ενισχύεται 2 δολ. στα 1.276 δολ. ανά ουγκιά.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει στις υπόλοιπες αγορές και η στερλίνα, που έφτασε στα $1,7 για πρώτη φορά σε 5 χρόνια, καθώς πιθανόλογείται ότι η Bank of England θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα επιβάλλει αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν υπο το βάρος των εξελίξεων στο Ιράκ, αλλά και στην επαναφορά των προβλημάτων στην Ουκρανία, μετά την διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία στο Κίεβο.

Κινητικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street προκαλούν και οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η Medtronic (+9%) ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ιρλανδική Covidien (+33%).

Εκτός της αμερικανικής αγοράς, η Vodafone ανακοίνωσε συμφωνία εξαγοράς της ιταλικής Cobra Automotive Technologies, ενώ η Siemens και η Mitsubishi είναι έτοιμες να καταθέσουν συμφωνία εξαγοράς της Alstom, ανταγωνιστικής της General Electric.

Κατά τα λοιπά στη Νέα Υόρκη, ο τίτλος της Bluebird Bio εκτινάσσεται 53% μετά τα καλά αποτελέσματα σκευάσματος για καταπολέμηση αυτοάνοσων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v