Η παρατεταμένη αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τον αμερικανικό προϋπολογισμό, που κρατά κλειστά ορισμένα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης επί δεύτερη εβδομάδα, προκαλεί πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και αγωνία στους επενδυτές, καθώς το αμερικανικό έθνος κινδυνεύει να «μείνει» από ρευστό σε 10 ημέρες.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες της τάξης του -0,8% για τους βασικούς δείκτες, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν στην συνέχεια. Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,47% στις 15.001 μονάδες επανακτώντας το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 15.000 μονάδων, ο S&P κινείται 0,44% χαμηλότερα στις 1.683 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,55% στις 3.787 μονάδες.
Από τις πολλές συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων της Ουάσιγκτον το σαββατοκύριακο, διαφαίνεται ένα μεγάλο αδιέξοδο, που θα μπορούσε να καταλήξει στην απουσία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό αλλά και για την αύξηση του ορίου του χρέους, ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 17ης Οκτωβρίου.
Η Wall Street ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής με άνοδο, αλλά με συνολική πτώση 1,2% για τον Dow Jones στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, της πρώτης εβδομάδας κατά την οποία εφαρμόστηκε το μερικό λουκέτο σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Εξαιτίας της μερικής διακοπής υπηρεσιών, την Παρασκευή δεν κοινοποιήθηκαν τα κρίσιμα στατιστικά για την ανεργία, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η J.P. Morgan Chase και η Wells Fargo, που έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσουν την Παρασκευή.
Το αμερικανικό αδιέξοδο ασκεί πιέσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, με απώλειες 0,5% περίπου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σημαντικές πιέσεις στο δολάριο, με το ευρώ να παραμένει πάνω από το 1,36 δολ.
Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Apple ενισχύεται μετά την αναβάθμισή της από τον οίκο Jefferies.
Η Blackberry ενισχύεται 5% μετά το δημοσίευμα ότι διεξάγει συνομιλίες με Cisco Systems, Google και SAP AG για την τμηματική ή καθολική πώληση της επιχείρησης.
Εντονες είναι οι πιέσεις στις αγορές πετρελαίου, λόγω των πολιτικών ανησυχιών στην Ουάσιγκτον αλλά και της εκτόνωσης της τροπικής καταιγίδας Κάρεν, που επιτρέπει να επαναλειτουργήσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Μεξικό.
Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 0,57% στα 103,3 δολ. ανά βαρέλι.
Το συμβόλαιο του χρυσού ενισχύεται 15 δολάρια στα 1.325 δολ. ανά ουγκιά.