Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βουτιά” στη Wall λόγω πετρελαίου και επιτοκίων

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η φρασεολογία που ακολούθησε την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο 5% προβληματίζει τους επενδυτές, με πολλούς σχολιαστές να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τα αμερικανικά επιτόκια.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η άνοδος των εμπορευμάτων και των πετρελαϊκών τιμών εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η φρασεολογία που ακολούθησε την χθεσινή αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο 5% προβληματίζει τους επενδυτές, με πολλούς σχολιαστές να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τα αμερικανικά επιτόκια με το 5,5% εντός του έτους να μην θεωρείται εξωφρενική πιθανότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σημερινά αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ευβοϊκά για την αγορά, καθώς μειώνουν την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια.

Ειδικότερα, τα επιδόματα ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας παρέμειναν ισχυρά, κοντά στα υψηλά έτους, καθώς υποχώρησαν κατά μόλις 1.000 αιτήσεις, διαμορφούμενες στις 324.000 αιτήσεις.

Εν τω μεταξύ, αδύναμη εικόνα εμφανίζουν και οι λιανικές πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Απρίλιο, καθώς ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,5% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,8%. Το Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 0,6%.

Εχθές το βράδι, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα επικείμενα μακροοικονομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, νέες ανοδικές κινήσεις καταγράφονται στα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει και πάλι κοντά στα 74 δολάρια, το χρυσό να εκτινάσσεται στα 719,2 δολάρια και κινητικότητα στα περισσότερα βασικά μέταλλα.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της AIG, μετά την ανακοίνωση της κορυφαίας ασφαλιστικής στον κόσμο για μείωση των κερδών πρώτου τριμήνου κατά 16%.

Άνοδος 1,5% στο άνοιγμα για τη Johnson & Johnson μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Banc of America σε ”buy” από ”hold”.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.508,05 μονάδες με απώλειες 1,15%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 1,76%, στις 2.279,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,18%, στις 1.307,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, αρνητικά έκλεισαν τελικώς οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,68% στις 6.042,00 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να κλείνει με απώλειες 0,29% στις 5.262,94 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 6.054,72 μονάδες με απώλειες 1,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v