Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί στη Wall Street

Η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει την κλίμακα διακύμανσης του γουάν έναντι του δολαρίου δεν κατάφερε να κρατήσει σε θετικό έδαφος τη Wall. Αμφιβολίες για τις προθέσεις της Κίνας, εκφράζουν οι αναλυτές. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει την κλίμακα διακύμανσης του γουάν έναντι του δολαρίου δεν κατάφερε τελικά να κρατήσει σε θετικό έδαφος τη Wall καθώς αμφιβολίες για τις προθέσεις της Κίνας εκφράζουν οι αναλυτές. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Ούτε μία ολοκληρωμένη συνεδρίαση δεν κατάφερε να διατηρηθεί ενθουσιασμός των επενδυτών από την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να χαλαρώσει την κλίμακα διακύμανσης του γουάν έναντι του δολαρίου.

Η απόφαση του Πεκίνου που εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές –ευρωπαικές και ασιατικές- ουσιαστικά στηρίζει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθώς ισχυροποιεί μακροπρόθεσμα τις πωλήσεις των αμερικανικών αλλά και ευρωπαικών πολυεθνικών καθώς πριν το φθηνό γουάν τις έθετε εκτός ανταγωνισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το γουάν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από την επανεκτίμησή του 2005, στα 6,7976 έναντι του δολαρίου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δεν παρενέβη στην πρώτη ημέρα κατάργησης της διετούς σύνδεσης του κινεζικού νομίσματος με το δολάριο.

Ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές «υπάρχουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της Κινεζικής ηγεσίας και ιδιαίτερα για το αν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην νομισματική πολιτική της Ασιατικής χώρας. Άλλωστε η απόφαση της Κίνας δεν αποτελεί εγγύηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει μια ενδεχόμενη διπλού πάτου ύφεση».

Οι συγκεκριμένες αμφιβολίες όχι μόνο περιόρισαν το αρχικό έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ώθησαν στο κόκκινο τους δείκτες της Wall.

Από πλευράς εμπορευμάτων, ο χρυσός υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά του στα 1.240,7/oz ενώ αντίθετα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,8% στα 77,77 δολ./βαρέλι. Οριακή άνοδος – κόντρα στο πτωτικό κλίμα της Wall- 0,2% και 0,1% για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron, Exxon Mobil αντίστοιχα.
 
Διττή η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο με τη Citigroup να ενισχύεται 0,7%, τη Bank of America ουσιαστικά αμετάβλητη και τη Wells Fargo με απώλειες 0,7%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 1,6% στα 22,63 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 1,2% στα 2,44 δολάρια. Κέρδη 5,3% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 3,99 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 0,08% στις 10.442,41 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,39% στις 1.113,20 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,9% στις 2.289,09 μονάδες.
 
Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 5.299,11 μονάδες, ο DAX 1,22% στις 6.292,97 μονάδες, ο CAC 1,33% στις 3.736,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v