Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσέκρουσε σε τεχνική στήριξη ο S&P 500

Απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές ελέω ενδεχόμενης τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία και νέας έντασης στην Κορεατική χερσόνησο. Σε τεχνική στήριξη προσέκρουσε ο S&P, θετικό γύρισμα στο τέλος. Κράτησε τις 10.000 ο Dow.

Απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές κατόπιν ανησυχιών τόσο για το τραπεζικό σύστημα στην Ισπανία όσο και για την νέα ένταση στην Κορεατική χερσόνησο. Κράτησε τις 10.000 μ. ο Dow, θετικό γύρισμα για S&P. Σε χαμηλό 8 μηνών οι ευρωαγορές, στα ύψη τα διατραπεζικά επιτόκια, πτώση για το πετρέλαιο, νέα αποδυνάμωση του ευρώ.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτές τις μέρες στη Wall και συγκεκριμένα από την προηγούμενη Δευτέρα, είναι η πτώση συνολικά 10,2% του Dow, 11,8% του S&P και 12,5% του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq.

Ωστόσο σήμερα ο S&P έκλεισε με θετικό πρόσημο αφού πρώτα προσέκρουσε στην τεχνική στήριξη των 1.026 μονάδων.

Σημειώνεται ότι ο Dow ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 9.774,48 μονάδες σε νέο χαμηλό Νοεμβρίου 2009 για να κλείσει πάνω από τις 10.000 μονάδες κατόπιν έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο συνεχιζόμενος κατήφορος των δεικτών της Wall σύμφωνα με τους αναλυτές - αν και περιορισμένος σήμερα- οφείλεται στην εντεινόμενη ανησυχία για το πώς και κατά πόσο η ευρωπαική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

“Δραστηριοποιούμαστε σε μια οικονομία διεθνή και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο η αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει αν η Ευρώπη οδηγηθεί σε ύφεση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Westwood Capital, Len Blum.

Αφορμή για την παραπάνω δήλωση στάθηκε η συνεχιζόμενη κατρακύλα του κοινού ευρωπαικού νομίσματος έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να βρουν κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι μόνο το προηγούμενο μήνα το ευρώ υποχώρησε 10% έναντι του δολαρίου ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει σχεδόν 15% της αξίας του.

Επιπλέον, ένδειξη ότι η κατάσταση επιδεινώνεται παρά βελτιώνεται στην Ευρωζώνη αποτέλεσε και η είδηση την Δευτέρα ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανέλαβε υπό την κηδεμονία της, την τράπεζα Caja Sur προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεοκοπία του ομίλου ενώ 4 συνολικά τράπεζες συγχωνεύθηκαν υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης για να επιβιώσουν της κρίσης.

Ωστόσο, το «τελικό χτύπημα» στην Wall Street (πτώση έως και 1,5% στους δείκτες στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης) έδωσαν τα εγχώρια στατιστικά δεδομένα, όπου ο δείκτης τιμών S&P/Case Shiller έδειξε ότι οι πιέσεις επανήλθαν στην «ευάλωτη» αμερικανική αγορά κατοικίας, μετά τις ενδείξεις σταθεροποίησης και ελαφράς βελτίωσης στο προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα σε γεωπολιτικό επίπεδο η νέα ένταση- τούτη τη φορά ιδιαίτερα σοβαρή- στην Κορεατική χερσόνησο με την πολιτική ηγεσία της Βόρειας Κορέας να θέτει σε πολεμική ετοιμότητα τις στρατιωτικές της δυνάμεις βούλιαξε τις ασιατικές αγορές και ώθησε το νόμισμα της Ν. Κορέας σε χαμηλό έτους.

Νέα πτώση 2% για την τιμή του πετρελαίου στα 68,75 δολ. ανά βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία κατά 1,6% και 1,2% αντίστοιχα.

Περιορίστηκαν προς το τέλος οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με τον τίτλο της Citigroup να υποχωρεί μόλις 0,3% ενώ της Bank of America να κερδίζει 0,6%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το διατραπεζικό επιτόκιο LIBOR ανήλθε στο 0,5% για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούλιο, αν και παραμένει αισθητά χαμηλότερα από το 4,82% που «χτύπησε» κατά την διάρκεια της κρίσης.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της κερδίζει 0,6% στα 21,64 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 5,7% στα 2,48 δολάρια. Απώλειες 0,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,02 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 0,23% στις 10.043,75 μονάδες, ο S&P 500 με οριακά κέρδη 0,04% στις 1.074,03 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,12% στις 2.210,95 μονάδες.

Η κάθετη πτώση συνεχίστηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας να ακολουθούν» τα χρηματιστήρια Ισπανίας και Ελλάδας σε περιοχές bear market.

Πτώση 3,05% για το Ισπανικό χρηματιστήριο και απώλειες 2,75% για το Πορτογαλικό.

Στον βορρά ο Βρετανικός δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 2,54% κάτω από τις 5.000 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,34% στις 5.670,04 μονάδες και ο CAC χαμηλότερα 2,9% στις 3.331,29 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v