Το πολεμικό κλίμα ενισχύει τα ομόλογα

Ενισχύθηκαν σήμερα οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων, εξαιτίας της αναζωπύρωσης των πολεμικών σεναρίων. Αντίθετα, στην εγχώρια αγορά επικράτησαν οι πωλήσεις, με τις συναλλαγές να ανέρχονται συνολικά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Τα πολεμικά σενάρια τα οποία ενισχύθηκαν από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ και την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ ότι το Ιράκ αποτελεί ”σημαντική απειλή”, συνέβαλαν στην ενίσχυση των τιμών των ομολόγων.

Αντίθετα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά επικράτησαν οι πωλητές. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2,762 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,08 δισ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 1,682 δισ. ευρώ εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα 20ετή ομόλογα με 430 εκατ. ευρώ, καθώς και στα 15ετή ομόλογα (λήξεως Ιανοαρίου 2015) με 430 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,22% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 4,17% και αυτή των γερμανικών στο 3,95%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι, το επιτόκιο μίας ημέρας υποχώρησε οριακά στο 2,77%, ενώ με άνοδο στο 2,85% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Με υποχώρηση στο 2,62% έκλεισε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μηνός και αμετάβλητο στο 2,38% παρέμεινε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v