Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι αποδόσεις των bunds

Οι ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου και κάποια «επιθετικά» σχόλια από αξιωματούχους της Fed οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις γερμανικών ομολόγων. Υπό πίεση οι πορτογαλικοί τίτλοι.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, που κινούνται προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, καθώς οι ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου και κάποια «επιθετικά» σχόλια από αξιωματούχους της Fed οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις.

Η τιμή του Brent οδεύει προς την μεγαλύτερη μηναία άνοδο των τελευταίων επτά ετών, αγγίζοντας νωρίτερα νέο υψηλό για το 2016, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου και η μείωση της αμερικανικής παραγωγής μετριάζει τις ανησυχίες για τον υπερκορεσμό της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, δήλωσε πως θα μπορούσε να στηρίξει μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Έτσι, οι αποδόσεις όλων των ομολόγων της ευρωζώνης κινήθηκαν υψηλότερα, παρά τα στοιχεία που έδειξαν πως η ευρωζώνη επέστρεψε στον αποπληθωρισμό τον Απρίλιο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund ενισχύονταν έως και 5 μ.β., αγγίζοντας το 0,30%, ενώ υψηλότερα κατά 2-5 μ.β. σε σχέση με χθες κινούνται οι αποδόσεις και των υπολοίπων ομολόγων της ευρωζώνης, με αυτές των γαλλικών τίτλων να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πιέσεις δέχονται οι πορτογαλικοί τίτλοι λόγω δικαστικής απόφασης που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο της Λισαβόνας και εν όψει της αναθεώρησης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την DBRS.

Το δικαστήριο ανέστειλε απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την μεταφορά ομολόγων από την διασωθείσα από το κράτος Novo Banco προς την bad bank, BES. Η απόφαση αυτή μπορεί να περιπλέξει την πώληση της τράπεζας και έχει ήδη αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των επενδυτών πως η πορτογαλική κυβέρνηση μπορεί να έρθει αντιμέτωπη μελλοντικά με νέες διασώσεις τραπεζών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,27%, του πορτογαλικού ομολόγου ενισχύεται στο 3,17%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου κινείται στο 1,49%, του ισπανικού στο 1,59%.

Στο 8,91% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, στο 9,52% του 5ετούς και στο 10,19% του 3ετούς.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιούν δημοπρασίες ομολόγων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία δημοπρατεί την Τετάρτη μακροπρόθεσμα ομόλογα ύψους 7-8 δις. ευρώ, η Γερμανία (επίσης την Τετάρτη) 5ετή ομόλογα ύψους 4 δις. ευρώ, ενώ την Πέμπτη η Ισπανία θα πουλήσει ομόλογα λήξεως το 2021, 2026, 2030 και 2040.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v