Κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης –πλην των ελληνικών- με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση των λεπτομερειών για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 1,40%, του ισπανικού στο 1,35%, του πορτογαλικού στο 1,81% και του ιρλανδικού στο 0,91%, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,38%, του 5ετούς στο -0,04% και του 2ετούς στο -0,20%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται στο 9,68%, του 5ετούς στο 12,50% και του 2ετούς στο 14,33%.
Μεταξύ των ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν είναι εάν το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τίτλους με απόδοση χαμηλότερη από αυτήν με την οποία χρηματοδοτείται η ΕΚΤ, το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, αλλά και η ελευθερία κινήσεων που θα έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στο να επιλέξουν τα ομόλογα που θα αγοράσουν.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ σχεδιάζει να καλύψει μόνο το 20% του προγράμματος, και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Άλλη πηγή ανησυχίας αποτελεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να ανταποκριθεί στον μηνιαίο στόχο της αγοράς τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ, κυρίως κρατικών ομολόγων. Οι τράπεζες θέλουν τα ομόλογα αυτά για «μαξιλάρια» ρευστότητας, ενώ τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές τα θέλουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.
Τα πορτογαλικά ομόλογα εκτιμάται πως θα είναι οι «μεγάλοι κερδισμένοι» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με την Τράπεζα να εκτιμάται ότι θα αγοράσει από ένα πέμπτο έως και ένα τέταρτο του πορτογαλικού χρέους. Αντιθέτως, τα ελληνικά ομόλογα δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Το πρόγραμμα QE έχει σχεδιαστεί ώστε η ΕΚΤ να μην κατέχει πάνω από το ένα τρίτο της αγοράς χρέους μιας χώρας έχει κάνει στην περίπτωση της Ελλάδας.