Σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισαν τις χειρότερες επιδόσεις από το 2012, όταν η Ελλάδα προχωρούσε στην αναδιάρθρωση χρέους. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 9,11%, του 5ετούς στο 9,58% και του 3ετούς στο 10,91%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινείται στο 2,03%, του ισπανικού στο 1,85% και του πορτογαλικού στο 2,95%, με το 10ετές γερμανικό bund στο 0,63%, το 5ετές στο 0,085% και το 2ετές στο -0,039%.
Στις 11 Δεκεμβρίου, λίγη ώρα αφού ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από 60 μ.β., «κλείνοντας» την εβδομάδα σε υψηλότερο επίπεδο από την απόδοση του 10ετους, που κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερο των 200 μ.β., κάτι που σηματοδοτεί έναν αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας. Η απόδοση του 3ετούς είχε φθάσει να ξεπερνά ακόμα και το 11%, του 5ετούς πλησίαζε το 10%, ενώ του 10ετούς κυμαίνονταν στο 9,2%.
«Το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να παρουσιάσει την κίνηση αυτή με τρόπο τέτοιο ώστε να τρομάξει τους ψηφοφόρους», σημειώνει στο Bloomberg. ο Yannick Naud της Pentalpha Capital. «Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κίνηση αυτή, και δικαίως, και είναι πιθανότατα για να πουν στο εκλογικό σώμα ότι είτε θα γίνει με τον δικό μας τρόπο ή θα επακολουθήσει χάος».
Από την πλευρά της, o Christian Schulz της Berenberg Bank, σε σημείωμά του στις 12 Δεκεμβρίου, ανέφερε πως «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι ένα πολιτικό στοίχημα που μπορεί να αποδώσει», συμπληρώνοντας πως «η αλλεργική αντίδραση των επενδυτών στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχαν καταστήσει σαφές στην ηγεσία του κόμματος ότι οι αγορές δεν θα είναι επιεικείς».