Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτωτική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το ενεργειακό μπλοκ στο χρηματιστήριο Nymex της Ν. Υόρκης, με το αργό παράδοσης Ιανουαρίου να ”κλείνει” στα 57,36 δολ./βαρέλι με πτώση μεγαλύτερη του 2%. Κοντά στο ψυχολογικό όριο των 500 δολ. έφθασε η τιμή του χρυσού.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το ενεργειακό μπλοκ στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο πάνω στο αργό (Light, Sweet Crude) παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρούσε λίγη ώρα πριν το κλείσιμο του floor trading στα 56,70 δολ., για να διαμορφωθεί τελικά στα 57,36 δολ./βαρέλι με πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Ισχυρότερες ήταν εξάλλου οι πιέσεις στο υπόλοιπο energy complex και δη στα προϊόντα του αργού, με το πετρέλαιο θέρμανσης να δέχεται τα πυρά των πωλητών και να κλείνει στα 1,6355 δολ. ανά γαλόνι (συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου).

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στις, υψηλότερες του κανονικού, θερμοκρασίες που επικρατούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η του περασμένου Σεπτεμβρίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (front month Heating Oil future) άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ των 2,21 δολαρίων ανά γαλόνι, ενώ η σημερινή τιμή -παρά τη διόρθωση- παραμένει ακόμη σε ποσοστό 13% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή προ δωδεκαμήνου.

Μία ανάσα από το ψυχολογικό φράγμα των 500 δολαρίων έφθασε στην αγορά των μετάλλων το συμβόλαιο του χρυσού λήξεως Δεκεμβρίου, κλείνοντας τελικά με άνοδο της τάξεως του 1%, ενώ τέλος, ...ράλι έκανε και το ασήμι, με τα κέρδη να υπερβαίνουν το 2% και την τιμή του ”κοντινού” συμβολαίου (Δεκέμβριος 2005) να διαμορφώνεται στα 8,31 δολ. ανά ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v