Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 20 ετών ο χρυσός

Οι έντονα ανοδικές τάσεις των 2 τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν σε υψηλά 20 ετών το χρυσό κυρίως λόγω της απόφασης της FED να μην κοινοποιεί το ύψος των δολαρίων που κυκλοφορούν. Δεν αποκλείεται να δούμε και τα 500 δολάρια/ουγκιά το 2005 επισημαίνει το Τμήμα Διεθνών Παραγώγων της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Μικρές μεταβολές για το μαύρο χρυσό.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

H τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν έκρυβε σημαντικές μεταβολές. Για την ακρίβεια, η σειρά λήξεως Ιανουαρίου ’06 (Light, Sweet Crude) κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,44%, λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας της επόμενης εβδομάδας στις Η.Π.Α, κλείνοντας στα 57,40 δολάρια/βαρέλι.

Εν αντιθέσει, η αγορά του φυσικού αερίου κινήθηκε συνεχώς σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας στο κλείσιμο απώλειες της τάξης του 4,50%, με τη σειρά Δεκεμβρίου ’05 να κλείνει στα 11,42 δολάρια/MMBtu.

Η έντονα ανοδική τάση των τελευταίων δύο εβδομάδων στις αγορές των πολύτιμων μετάλλων συνεχίστηκε με φρενήρη ρυθμό και την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αναρρίχηση του χρυσού σε υψηλά 20ετίας, μπορεί να αποδοθεί στους συνήθεις λόγους, του επενδυτικού καταφυγίου, της αντιστάθμισης έναντι πληθωριστικών πιέσεων, και της αυξημένης ζήτησης.

Κατά την άποψη μας όμως, η κύρια αιτία για την άνοδο του κίτρινου μετάλλου οφείλεται στην ανακοίνωση της FED ότι θα σταματήσει, αρχής γενομένης τον προσεχή Μάρτιο, να κοινοποιεί το μέγεθος του Μ3. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Μ3 είναι το συνολικό μέγεθος των Αμερικανικών δολαρίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Με το να μην ανακοινώνει η FED το εν λόγω μέγεθος, μας ”προκαλεί” να υποθέσουμε πως δεν θέλει η FED να γνωρίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πόσα δολάρια κυκλοφορούν, και έτσι ανεξέλεγκτα να τυπώνει δολάρια με σκοπό την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και του εμπορικού ελλείμματος των Η.Π.Α.

Το κλείσιμο της σειράς Δεκεμβρίου ’05 πάνω από τα 485 δολάρια/ουγκιά, μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πως το επίπεδο των 500 δολαρίων/ουγκιά είναι πολύ πιθανό να το δούμε εντός του 2005.

Η εικόνα στην αγορά του χαλκού ήταν παρόμοια με αυτή στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων για την εβδομάδα που μας πέρασε. Με τους traders να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και έντονη ανησυχία τις φήμες ότι έχει εξαφανιστεί ένας trader της Κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος είχε πάρα πολύ μεγάλες θέσεις short.

Tο κόκκινο μέταλλο κατέγραψε νέα υψηλά στα 198 cents/λίμπρα (Δεκέμβριος ’05), κλείνοντας σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 200 cents/λίμπρα.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v