Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρήθηκε η πτωτική τάση στο μαύρο χρυσό

Η πτωτική τάση των προηγούμενων ημερών συνεχίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Το συμβόλαιο Light Crude (1η σειρά), τις πρώτες πρωινές ώρες διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200ημερών, αδυνατώντας όμως να παραμείνει κάτω από τα 57 δολάρια/βαρέλι.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Η πτωτική τάση των προηγούμενων ημερών συνεχίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Το συμβόλαιο Light Crude (1η σειρά), τις πρώτες πρωινές ώρες διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200ημερών, αδυνατώντας όμως να παραμείνει κάτω από τα 57 δολάρια/βαρέλι. Τελικά η εβδομάδα έκλεισε με εντυπωσιακές απώλειες της τάξης των 4 δολαρίων/βαρέλι, και την αγορά να δείχνει έντονα σκεπτική για την ”υπερβολική προσφορά”, και την μειωμένη ζήτηση κυρίως λόγω του ηπιότερου από το αναμενόμενο χειμώνα στις Η.Π.Α.

Εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη των πολύτιμων μετάλλων, μετά την απότομη πτώση της προηγούμενης Παρασκευής, παρά την συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου. Το συμβόλαιο λήξεως Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκε 12 δολάρια σε εβδομαδιαία βάση, κλείνοντας κοντά στα 470 δολάρια/ουγκιά (21:30 ώρα Ελλάδος), έναντι 458 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σημαντικότατα κέρδη κατέγραψε και το παλλάδιο, με την σειρά Δεκεμβρίου να ενισχύεται σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 9%, κλείνοντας στα 250δολάρια/ουγκιά.

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από κερδοσκοπικά κεφάλαια συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα στην αγορά του χαλκού, με την σειρά Δεκεμβρίου να διασπάει ακόμη και το επίπεδο των 190 cents/λίμπρα, κλείνοντας την Παρασκευή στα 190,55 cents/λίμπρα, έχοντας αποκομίσει εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3.5%.

Είναι άξιο προσοχής πως αυτή η έντονα ανοδική κίνηση συμβαίνει, παρά την συνεχιζόμενη αύξηση κατά 13% των αποθεμάτων στην Shanghai, υψηλά 18 μηνών, και παρά την πρόθεση της Κίνας να πουλήσει στην αγορά 20.000 μετρικούς τόνους την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στα άμεσα σχέδια της περαιτέρω πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v