Η παγωνιά στέλνει στα ύψη το πετρέλαιο

Μετά την άνοδο 5,4% στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου διατηρούν ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της νέας, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάθετα στην Ευρώπη.

Μετά την άνοδο 5,4% στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου διατηρούν ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάθετα στην Ευρώπη, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο.

Στη Βόρεια Ευρώπη επικρατεί παγωνιά και οι τιμές των παραγώγων θέρμανσης εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 9,6%, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη στα 48,44 δολάρια ανά βαρέλι και κινείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Nymex στα 49,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι αγορές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης είναι ιδιαίτερα δυνατές αυτή την περίοδο και η ισχύς τους καθρεφτίζεται στις τιμές των συμβολαίων του αργού πετρελαίου, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ πιθανό το προϊόν να έχει φτάσει στο Nymex στα 52 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Τα αποθέματα παραγώγων προϊόντων, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη, υποχωρούν επί εννέα συνεχόμενες εβδομάδες και κινούνται 11% χαμηλότερα από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Στις υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων, η βύθιση του δολαρίου συνεχίζει να βελτιώνει την ελκυστικότητα του χρυσού και των χρεογράφων του ως εναλλακτικής επένδυσης στις μετοχές και τα ομόλογα και το ”κίτρινο μέταλλο” κινείται σε ρεκόρ 16 ετών, έχοντας κατακτήσει και το φράγμα των 448 δολαρίων.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα 2% και έκλεισε την Παρασκευή στο αμερικανικό Comex στα 448,5 δολάρια ανά ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Νοεμβρίου.

Σημαντική μερίδα αναλυτών προβλέπει ότι ο χρυσός θα κινηθεί πάνω από τα 450 δολάρια ανά ουγκιά στις επόμενες εβδομάδες και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό διάστημα του νέου χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v