Πετρέλαιο: Κάτω από τα 50 δολ. λόγω… Κέρι

Κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω ρευστοποιήσεων κερδών εν όψει των αμερικανικών εκλογών. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι ενεργειακές αγορές υποχωρούν προεξοφλώντας ότι θα επικρατήσει ο Τζον Κέρι στην κρίσιμη αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ.

Κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, καθώς επικρατούν ρευστοποιήσεις κερδών εν όψει των αμερικανικών εκλογών.

Την τελευταία εβδομάδα οι τιμές του προϊόντος έχουν υποχωρήσει 5 δολάρια από τα επίπεδα-ρεκόρ.

Η πτώση των τιμών αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής και των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, στις ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης καυσίμων, αλλά και στην προοπτική -που ”ακούγεται” έντονα στις ενεργειακές αγορές- να αναδειχθεί νικητής των αμερικανικών εκλογών ο Τζον Κέρι, ο οποίος θεωρείται ”αρνητικός” για την πορεία των τιμών του προϊόντος.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώνεται 38 σεντς χαμηλότερα, στα 49,75 δολάρια ανά βαρέλι, για να κινείται πλέον 10% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 55,67 δολαρίων που είχε επιτευχθεί την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι, οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν περισσότερο απ’ όσο εάν επανεκλεγεί ο Τζορτζ Μπους.

Ο Δημοκρατικός Κέρι έχει δεσμευθεί ότι, αν εκλεγεί, θα άρει τα σχέδια αναπλήρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ σε υψηλές τιμές, ώστε να κυκλοφορούν περισσότερα καύσιμα στην αγορά, καθώς και ότι θα προωθήσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν επανεκλεγεί ο Τζ. Μπους, θα επικρατεί νευρικότητα όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στην πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή, ενώ ο Κέρι θεωρείται πιθανότερο ότι θα χρησιμοποιήσει πιο διπλωματικές μεθόδους από τον προκάτοχό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v