Ξεπέρασε και τα 54 δολάρια το πετρέλαιο (update)

Ξεπέρασε και τα 54 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ το brent ξεπέρασε τα 50 δολάρια. Οι αναλυτές αποδίδουν τη νέα κούρσα στην καθυστέρηση της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Ivan στον Κόλπο του Μεξικό, αλλά και στην επιτάχυνση της ζήτησης που επισήμανε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Ξεπέρασε και τα 54 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν στους πετρελαιαγωγούς στον Κόλπο του Μεξικό από τον τυφώνα Ivan μείωσαν τις προμήθειες πριν από το χειμώνα.

Ειδικότερα, το nymex στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται στα 54,23 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το brent σημειώνει άνοδο στα 50,15 δολάρια το βαρέλι.

Περίπου το ένα τρίτο των πετρελαϊκών αγωγών στον Κόλπο του Μεξικού χρειάζονται επιδιόρθωση, ενώ η παραγωγή παραμένει κατά 28% χαμηλότερα από τη δυναμικότητα της περιοχής.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι μια ιδιαίτερα άσχημη στιγμή του έτους για να προκληθεί μείωση των αποθεμάτων, καθώς τα διυλιστήρια πρέπει ήδη να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) επισήμανε στη μηνιαία της αναφορά που εξέδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, ότι η ζήτηση για το 2004 θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά περίμενε, ενώ κάνει λόγο για υποχώρηση της ζήτησης πετρελαίου του 2005.

Ο Jason Kenney, πετρελαϊκός αναλυτής της ING Financial Markets, σχολιάζει ότι η ισχυρή ζήτηση περί τα τέλη του έτους θα περιορίσει τις προμήθειες αλλά και την παραγωγική δυναμικότητα των πετρελαιαγωγών ακόμη περισσότερο.

Η χρήση πετρελαίου παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 2,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 82,4 εκατ. βαρέλια. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος κατά 190.000 βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v