Lex: Πετρέλαιο

Ακόμη μια μέρα, ακόμη μια απειλή για την προσφορά πετρελαίου. Οι λεπτομέρειες αλλάζουν, αλλά η ιστορία είναι η ίδια. Σε ένα παγκόσμιο σύστημα πετρελαϊκής προσφοράς που λειτουργεί στα όρια των δυνατοτήτων του, οι όποιες αναταράξεις τροφοδοτούν αμέσως υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Ακόμη μια μέρα, ακόμη μια απειλή για την προσφορά πετρελαίου. Οι λεπτομέρειες αλλάζουν, αλλά η ιστορία είναι η ίδια. Σε ένα παγκόσμιο σύστημα πετρελαϊκής προσφοράς που λειτουργεί στα όρια των δυνατοτήτων του, οι όποιες αναταράξεις τροφοδοτούν αμέσως υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η τελευταία απειλή, η προοπτική καθολικής σύρραξης μεταξύ νιγηριανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, συμμετέχει σε μια σειρά πιθανών διαταραχών προσφοράς, η οποία εκτείνεται από την απειλούμενη με χρεοκοπία, ρωσική Yukos έως τις τρομοκρατικές ενέργειες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ.

Η κατάσταση στη Νιγηρία, απλώς προσθέτει μια επιπλέον εξέλιξη. O OPEC ενίσχυσε την παραγωγή αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αφορά αργό πετρέλαιο ”βαρέως” τύπου, το οποίο έχει πολύ περισσότερες δυσκολίες στη διύλιση, σε σχέση με την ελαφριά ποικιλία που παράγει η Νιγηρία.

Χωρίς τις πολιτικές διαταραχές, η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωνόταν αναμφισβήτητα σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, στο παρελθόν, οι διαταράξεις στην προσφορά είχαν μικρότερες επιπτώσεις στις πετρελαϊκές τιμές, σε εύρος και χρονική διάρκεια. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η έλλειψη επιπλέον δυνατοτήτων παραγωγής σε ένα σύστημα που αγωνίζεται για να ευθυγραμμιστεί με την έντονη αύξηση της ζήτησης.

Η ευθυγράμμιση με τη ζήτηση στο τέταρτο τρίμηνο θα είναι δύσκολη. Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου έχουν διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών λόγω των τυφώνων, αλλά και οι δυνατότητες διύλισης είναι περιορισμένες.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας έχουν αυξηθεί κατά 40% εφέτος. Μέρος αυτής της ενίσχυσης ενδέχεται να οδεύει προς δημιουργία αποθεμάτων, αλλά, όπως οι ΗΠΑ ενισχύουν ακόμη τα στρατηγικά τους αποθέματα, οι κινέζοι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Εντός της εβδομάδας, η κινεζική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως ξεκίνησε σύστημα αποθήκευσης πετρελαίου, αλλά τόνισε πως στην παρούσα φάση, τα αποθέματα αρκούν μόλις για 21,6 ημέρες.

Η τιμή των 50 δολ. το βαρέλι προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει ένα ξέσπασμα παγκόσμιας ειρήνης και επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v