Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός στα $1585,5/oz

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν οι αγορές εμπορευμάτων, μετά την κατάθεση του επικεφαλής της Fed στην επιτροπή του Κογκρέσου και τη διατύπωση περί συνέχειας της ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡB

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά την κατάθεση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιτροπή του Κογκρέσου και τη διατύπωση περί συνέχειας της ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων και της δέσμευσης για διατήρηση πρακτικά μηδενικών επιτοκίων επί μακρό διάστημα.

Τόσο στο ενεργειακό μπλοκ, όσο και στα πολύτιμα μέταλλα, διατηρήθηκε αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας για τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού (-3.1 εκ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για -1.5 εκ) να αποτελούν σε πρώτη ανάγνωση ένα ακόμη θετικό καταλύτη για την κίνηση του μαύρου χρυσού ενδοσυνεδριακά προς τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδος, σε απόσταση βολής από το ψυχολογικό φράγμα των $100 το βαρέλι.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο petroleum complex, το Light crude oil (συμβόλαιο Αυγούστου) έκλεισε στο floor του Nymex στα 98.04 $/βαρέλι, κερδίζοντας ποσοστό 0.6% και καταγράφοντας υψηλό στα $99.21, ενώ στα προϊόντα, το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Αυγούστου) διαμορφώθηκε στα 310 cents/γαλόνι, με θετική μεταβολή σε ποσοστό 0.4% και τα συμβόλαια στη βενζίνη (σειρά Αυγούστου) έκλεισαν στα 314.8 cents/γαλόνι, με κέρδη 1.6%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων η εικόνα ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή, με το χρυσό να «χτίζει» πάνω στην κίνηση της Τρίτης επωφελούμενος από την ανασφάλεια των επενδυτών για τα νομίσματα ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού και τον άργυρο να πραγματοποιεί ράλι καλύπτοντας αρκετό έδαφος από την υστέρηση που είχε σε σχέση με το κίτρινο μέταλλο.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου στο χρυσό κατέγραψε ρεκόρ -τόσο τιμολογούμενος σε δολάρια, όσο και σε ευρώ- και τερμάτισε τη συνεδρίαση πολύ κοντά στα απόλυτα υψηλά της ημέρας, στα $1585.5 ανά ουγκιά, με κέρδη 1.5% και εύρος διακύμανσης μεταξύ $1564.6-1588.9 ανά ουγκιά, ενώ το ασήμι (σειρά Σεπτεμβρίου) υπέρ-απέδωσε και έκλεισε στα $38.151, με κέρδη της τάξεως του 7% (!).

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v