Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια πτώση 0,3% για το πετρέλαιο στα $96,65

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων με την κεντρική τράπεζα της Κίνας (RPoC) να προχωρά στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡB

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (RPoC) προέβη στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης, καθιστώντας σαφές ότι έχει ως βασική προτεραιότητα στην παρούσα φάση του οικονομικού κύκλου την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είχε αναφερθεί σε μακροοικονομικό επίπεδο στο στόχο αυτό.

Στο petroleum complex, το light crude oil (συμβόλαιο Αυγούστου) με κλείσιμο στα 96.65 $/βαρέλι απώλεσε ποσοστό 0.3% καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα $95.90 και υψηλό στα $97.79.

Στα προϊόντα η τελική εικόνα ήταν θετική, με το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Αυγούστου) να κλείνει στα 296.33 cents/γαλόνι (+0.25%) και τη βενζίνη (συμβόλαιο Αυγούστου) στα 299.76 cents/γαλόνι ενισχυμένη κατά 0.6%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, το αγοραστικό ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε από τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στον Ευρωπαϊκό Νότο, με την τιμή του χρυσού σε ευρώ να ενισχύεται στα 1070 ευρώ ανά ουγκιά.

Στα futures, ο χρυσός (σειρά Αυγούστου) έκλεισε στα 1529.2 $/ουγκιά καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1.1% με υψηλό στα $1534.5, ενώ το ασήμι (σειρά Σεπτεμβρίου) διαμορφώθηκε στα 35.916 $/ουγκιά με κέρδη 1.5 και εύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ $35.065-36.285.

Πτωτικά συνέχισε, εξάλλου, να κινείται το ευρώ στη διεθνή αγορά συναλλάγματος μετά την υποβάθμιση (το απόγευμα της Τρίτης) της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s κατά τέσσερις βαθμίδες, σε κατηγορία "junk", ("Βa2" από "Baa1") και με “negative outlook”.

Η σχέση με το δολάριο διαμορφώθηκε αργά το απόγευμα στην αγορά της Νέας Υόρκης στα $1.43.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v