Πετρέλαιο: Υποχώρηση μετά από εξαήμερη άνοδο

Για πρώτη φορά σε έξι συνεδριάσεις οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν στις διεθνείς αγορές, καθώς απομακρύνονται οι μεγάλοι φόβοι για διατάραξη της προσφοράς λόγω Yukos και τυφώνα Ιβάν.

Για πρώτη φορά σε έξι συνεδριάσεις οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν στις διεθνείς αγορές, καθώς καθώς φημολογείται ότι οι ΗΠΑ θα ”δανείσουν” πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα στα διϋλιστήρια, μετά την συρρίκνωση των αποθεμάτων τους στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν 30 χρόνων.

Στις πτωτικές συμβάλλει η υποχώρηση των έντονων φόβων για διατάραξη της προσφοράς εξαιτίας της Yukos και των ζημιών του τυφώνα Ιβάν στον Κόλπο του Μεξικού.

Η μείωση της προσφοράς προς την Κίνα που ανήγγειλε η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου της Ρωσίας, η Yukos, δεν θα έχει εντέλει σοβαρές επιπτώσεις στις συνολικές εξαγωγές της εταιρίας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρίας.

Οι ανησυχίες για την ρωσική προσφορά και η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων εξαιτίας του τυφώνα, οδήγησαν τις τιμές σε εκτίναξη 3,4% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του αργού στο Nymex υποχωρεί 61 σεντς στα 47,74 δολάρια ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, τα μεγάλα διυλιστήρια των ΗΠΑ ζήτησαν να δανειστούν πετρέλαιο από τα αποθέματα προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τον τυφώνα Ιβάν.

Αναλυτές αναφέρουν πάντως στο πρακτορείο ότι ”ο δανεισμός πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα είναι τελείως διαφορετική κατάσταση από την απελευθέρωση των αποθεμάτων” και προσθέτουν ότι αυτή η κίνηση ”είναι κατά βάση τεχνική και δεν θα έχει μακροπρόθεσμη πτωτική επίδραση στις τιμές.”

Βάση της πιο πρόσφατης ανακοίνωσης, τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 9,1 εκατ. βαρέλια στα 269,5 εκατομμύρια.

Είναι η πρώτη φορά από το 1988 που τα αποθέματα υποχωρούν επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 7 εκατ. βαρελιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v