Νέος τυφώνας ”απειλεί” τις τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται και στην τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, αλλά πάντως αρκετοί παράγοντες προβλέπουν πτώση τιμών την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια του έτους.

Ανοδικά κινούνται και στην τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αποτιμά τις ζημιές που προκάλεσε στις κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού το πέρασμα του τυφώνα Ιβάν.

Η τυφώνας, που εκτονώθηκε και έχει μετατραπεί πλέον σε τροπική καταιγίδα, έχει περικόψει από την Δευτέρα την παραγωγή κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Κόλπο αναμένεται να έχει αποκατασταθεί μέχρι την Δευτέρα.

Την ίδια ώρα όμως, η τροπική καταιγίδα Τζέινι που ενδέχεται να δυναμώσει σε τυφώνα, προσεγγίζει τις ίδιες κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου κινείται 40 σεντς υψηλότερα στα 44,28 δολάρια

ανά βαρέλι στις μετασυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Nymex.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Οι 21 από τους 45 αναλυτές προβλέπουν πτώση, οι 12 προβλέπουν αύξηση και οι 12 σταθεροποίηση τιμών.

Την περασμένη εβδομάδα στην αντίστοιχη δημοσκόπηση οι αναλυτές περίμεναν επίσης πτώση τιμών, αλλά ο τυφώνας Ιβάν διέψευσε τις εκτιμήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής ENI, Vittorio Mincato, προβλέπει πτώση των τιμών του πετρελαίου προς τα τέλη του έτους, καθώς ο OPEC παράγει 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πάνω από το επίσημο πλαφόν του καρτέλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΒΡ, Lord Browne, εκτιμά ότι υπάρχει αρκετή πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα στην διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί η μελλοντική αύξηση της ζήτησης.

Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην προσφορά είναι παροδικά και θα έχουν εκτονωθεί έως τα τέλη του έτους, δήλωσε ο Browne στους Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v