Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λιβυκή ανακωχή πιέζει κάθετα το πετρέλαιο

Κάθετη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του υπουργου Εξωτερικών της Λιβύης ότι το καθεστώς θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Κάθετη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του υπουργου Εξωτερικών της Λιβύης ότι το καθεστώς Καντάφι θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και την ανακήρυξη παύσης πυρός.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα στην προοπτική εκτόνωσης της γεωπολιτικής κρίσης στην πλουτοπαραγωγική χώρα.

Η τιμή του Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 1% στα 113,87 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως τα 115,96 δολάρια ανά βαρέλι. Χθες έκλεισε στα 114,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Η τιμή του WTI στην Νέα Υόρκη υποχωρεί 0,6% στα 101 δολάρια ανά βαρέλι από 103,66 δολάρια το πρωί και 101,42 δολάρια χθες.

Προηγουμένως, έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στις τιμές του πετρελαίου καθώς οι εξελίξεις τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης είναι καταιγιστικές και η προσοχή των επενδυτών στρέφεται αφενός στην Λιβύη και την Σαουδική Αραβία, αφετέρου στην ιαπωνική τραγωδία, αλλά και την Κίνα που μέσα σε αυτό το κλίμα, προχωρά ακάθεκτη σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής

Η τιμή πετρελαίου Brent αν και το βράδυ της Πέμπτης είχε διαμορφωθεί στα 114,90 δολ/βαρέλι, σήμερα (Παρασκευή) βρέθηκε να ενισχύεται πάνω από τα 117 δολ/βαρέλι όταν κοινοποιήθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη που ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Λίγο αργότερα όμως, όταν η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, η κατάσταση άλλαξε, με αποτέλεσμα η τιμή πετρελαίου Brent να υποχωρεί και πάλι στα 114,50 δολ./βαρέλι.

Η ζήτηση από την Ασία άλλωστε, είναι βασική στην διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου και με τους επενδυτικούς οίκους να προσπαθούν να εκτιμήσουν το κόστος από την ιαπωνική τραγωδία, οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου έσπευσαν αλλάξουν τις θέσεις τους. Η κινεζική κυβέρνηση άλλωστε, εμφανίζεται αποφασισμένη να αποφύγει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας καθώς προχώρησε για τρίτη φορά φέτος σε αύξηση του λόγου των υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, οδηγώντας τα σε ποσοστό ρεκόρ, στο 20%.

Οι εξελίξεις στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όμως, αποδεικνύονται καταιγιστικές. Από την μία πλευρά, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας με διάγγελμα μοιράζει επιδόματα και παροχές προκειμένου να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα. Από την άλλη όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνει την ανάπτυξη δυνάμεων για την Λιβύη και όλοι κρίνουν πως το χτύπημα είναι πλέον θέμα ωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v