Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα $119 η τιμή πετρελαίου Brent

Φρενήρεις συναλλαγές στην αγορά πετρελαίου, με την τιμή Brent να ξεπερνά τα 119 δολ με την Deutsche Bank να προειδοποιεί ότι η τιμή του μαύρου χρυσού πλησιάζει επίπεδα που αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Στα 119 δολ./βαρέλι εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφοντας σήμερα άλμα 7,5%, ενώ η Goldman Sachs εκφράζει ανοιχτά φόβους για ελλείψεις στην προσφορά μαύρου χρυσού και η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου πλησιάζει σε σημείο απειλής για την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent άγγιξε τα 119,79 δολ. ανά βαρέλι που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Η αγορά κινείται στον ρυθμό των εξελίξεων στην Λιβύη, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters, ο εμφύλιος έχει μειώσει την παραγωγή της χώρας τουλάχιστον κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί στο 25% της λιβυκής παραγωγής.

Επισημαίνεται πως η τιμή του πετρελαίου Brent μέσα σε 4 ημέρες καταγράφει ενίσχυση 4%.

«Η αγορά δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε μία νέα αναστάτωση» προειδοποιεί ο Jeffrey Currie της Goldman Sachs σε έκθεσή του ενώ πολλοί ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία, όπου ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ ανακοίνωσε επιδόματα 36 δις δολ. για να αποφύγει την μετάδοση του «ιού των εξεγέρσεων».

«Κατά τις εκτιμήσεις μας, τα προβλήματα στην Λιβύη έχουν ήδη απορροφήσει την μισή από την πλεονάζουσα παραγωγή του ΟΠΕΚ» δηλώνει ο Currie και συμπληρώνει: «περαιτέρω διαταραχές μπορούν πλέον να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v