Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος πετρελαίου λόγω Λιβύης

Επιπλέον κέρδη αποκομίζει η τιμή του πετρελαίου, καθώς συνεχίζονται οι φόβοι πως η αναταραχή στην Λιβύη και την υπόλοιπη περιφέρεια Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής θα προκαλέσει προβλήματα στην προσφορά.

Επιπλέον κέρδη αποκομίζει η τιμή του πετρελαίου, καθώς συνεχίζονται οι φόβοι πως η αναταραχή στην Λιβύη και την υπόλοιπη περιφέρεια Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής θα προκαλέσει προβλήματα στην προσφορά μαύρου χρυσού.

Στο Λονδίνο, το συμβόλαιο Απριλίου του Brent ενισχύεται 4 δολ. ή 3,8% στα 109,79 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 110,35 δολάρια.

Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη η τιμή του πετρελαίου ανήλθε πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι.

Το επίκεντρο είναι στραμμένο στην Λιβύη το τελευταίο διάστημα, όπου ο ηγέτης Μ. Καντάφι αρνείται να παραδώσει την εξουσία και οι νεκροί εξαιτίας της κοινωνικής εξέγερσης ξεπερνούν τους 1.000.

Περίπου 300.000 με 400.000 βαρέλια την ημέρα από την λιβυκή παραγωγή (το 25% του συνόλου) έχουν σταματήσει να ρέουν στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τα ους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters.

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου προκύπτει σε μια περίοδο που ήδη πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών και θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια.

Ανοδική πορεία διατηρεί και ο χρυσός, στον απόηχο της αποδυνάμωσης του δολαρίου και της αναταραχής στην Μ. Ανατολή, που ωθεί επενδυτές στα "καταφύγια" για προφύλαξη από τον πληθωρισμό.

Το συμβόλαιο Απριλίου του κίτρινου ομετάλλου ενισχύεται 3,7 δολάρια στα 1.404 δολ. ανά ουγκιά στο New York Mercantile Exchange.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v