Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα 108 δολάρια το πετρέλαιο λόγω Λιβύης

Οι ανησυχίες για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου της Λιβύης και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, λόγω των ταραχών, εκτόξευσαν την τιμή του Brent πάνω από τα 108 δολάρια το βαρέλι.

Σε υψηλό δυόμισι ετών αναρριχάται η τιμή του πετρελαίου, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι οι βίαιες ταραχές στη Λιβύη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας και πως κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει και σε άλλες κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Καθώς οι μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης κλονίζονται από τις συγκρούσεις, μια διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή έως και 100.000 βαρελιών την ημέρα, που αντιστοιχεί στο 6% περίπου της παραγωγής της Λιβύης, ενώ άλλη μεγάλη πετρελαϊκή δήλωσε πως αποσύρει το προσωπικό της.

Η τιμή του Brent (συμβόλαια παράδοσης Απριλίου) άγγιξε τα 108,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στα 107,3 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό (συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου), άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, στα 94,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στα 93,85 δολάρια.


ΙΕΑ: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία οι υψηλές τιμές του πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι βιομηχανοποιημένες χώρες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου για να καλύψουν τυχόν διακοπές στην προμήθεια από τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Επιτροπής, Fatih Birol, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου βλάπτουν τα συμφέροντα τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, καθώς θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάπτυξη και να «κόψουν» τη ζήτηση για καύσιμα.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θα αποδυναμώσουν τις εμπορικές ισορροπίες των βιομηχανοποιημένων χωρών, θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και θα πιέσουν τις κεντρικές τράπεζες να προσαρμόσουν τα επιτόκιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v