Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στα 91,86 δολ./βαρέλι το πετρέλαιο

Με θετικό πρόσημο έκλεισε σε πενθήμερη βάση η πλειοψηφία των συμβολαίων που συνθέτουν τη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων, με τις δύο βασικές κατηγορίες να κινούνται πάντως σε σχετικά πιο ήρεμο ρυθμό διακύμανσης.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ

Με θετικό πρόσημο έκλεισε σε πενθήμερη βάση η πλειοψηφία των συμβολαίων που συνθέτουν τη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων, με τις δύο βασικές κατηγορίες (πετρέλαιο, πολύτιμα μέταλλα) να κινούνται πάντως σε σχετικά πιο ήρεμο ρυθμό διακύμανσης εν συγκρίσει με την έντονη νευρικότητα που επικράτησε κατά την εναρκτήρια χρηματιστηριακή εβδομάδα του καινούριου χρόνου.

Το «πολύτιμο» μπλοκ, από τη μία πλευρά, παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις στα συμβόλαια του χρυσού και του αργύρου, τα οποία και κινήθηκαν σε εύρος διαπραγμάτευσης, ενώ το πετρελαϊκό από την άλλη, κατέφερε να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με τα συμβόλαια του αργού να προσεγγίζουν μεσοβδόμαδα τα πρόσφατα υψηλά δύο και πλέον ετών, προς τα $92.50 το βαρέλι.

Ειδικότερα, στο petroleum complex, το light crude oil (σειρά Φεβρουαρίου) έκλεισε στο floor του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης την Τετάρτη (12/1) στα $91.86 το βαρέλι, με υψηλό ημέρας στα $92.39. Στα products, η σειρά Φεβ.’11 για τη βενζίνη (RBOB Gasoline) διαμορφώθηκε στα $246.31 cents/γαλόνι, ενώ η αντίστοιχη σειρά για το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε την ίδια ημέρα στα $261.86 cents/γαλόνι.

Σημαντικό ρόλο στη συγκριτική απόδοση των συμβολαίων διαδραμάτισε η μείωση των αποθεμάτων αργού (-2.1 εκ.) και η αύξηση των αποθεμάτων των προϊόντων (+2.6 εκ στα διυλισμένα και +5 εκ στη βενζίνη), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το US DoE.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, τα συμβόλαια του χρυσού για το μήνα Φεβρουάριο τερμάτισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα $1385.8 ανά ουγκιά, με περιορισμένο εύρος διακύμανσης, ενώ τα συμβόλαια του αργύρου (σειρά Μαρτίου) διαμορφώθηκαν στα $29.545 ανά ουγκιά, με αντίστοιχη πλευρική κίνηση όπως αυτή του κίτρινου μετάλλου.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v