Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις τιμές των μετάλλων

Καθώς ο πρωθυπουργός της Κίνας διαμηνύει πως επίκεινται άμεσα μέτρα χαλιναγώγησης της οικονομίας και πάταξης των πληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές των μετάλλων, του πετρελαίου και του χρυσού κινούνται έντονα πτωτικά.

Καθώς ο πρωθυπουργός της Κίνας διαμηνύει πως επίκεινται άμεσα μέτρα χαλιναγώγησης της οικονομίας και πάταξης των πληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές των μετάλλων, του πετρελαίου και του χρυσού κινούνται έντονα πτωτικά.

Η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 3% στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 82,34 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαρτίου κατρακύλησαν κατά 4,9%, που είναι και η μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 29 Ιουνίου. Ο δείκτης London Metal Exchange, που περιλαμβάνει τιμές έξι βιομηχανικών μετάλλων συμπεριλαμβανομένων του χαλκού και του αλουμινίου, υποχώρησε κατά 6,3%. Πτωτικά κινείται και η τιμή του χρυσού με απώλειες 0,1% στα 1.399 δολ. ανά ουγκιά, σε επίπεδα δηλαδή κατά 85 δολάρια χαμηλότερα από το ρεκόρ που άγγιξε στις 9 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι χθες, Τρίτη, ο κρατικός κινεζικός Τύπος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του Πεκίνου προσανατολίζεται σε ολομέτωπη επίθεση κατά του πληθωρισμού με μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές και οι αυστηρότερες ποινές για τους κερδοσκόπους στην αγορά αγροτικών εμπορευμάτων. Σε χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Wen Jiabao επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται μέτρα χαλιναγώγησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Οκτώβριο κατά 4,4%.


"Βουτιά" του ευρώ στο 1,35 δολάριο

Κοντά σε χαμηλό 7 εβδομάδων, στο 1,35 δολ., διαπραγματεύεται το ευρώ, ενώ σε μηνιαία βάση οι απώλειες του ενιαίου νομίσματος ανέρχονται στο 5%.

Βασική αιτία είναι η ανησυχία των επενδυτών ότι δεν θα υπάρξει σύντομα λύση στο φλέγον ζήτημα της Ιρλανδίας, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενόσω διατηρείται η αβεβαιότητα ως προς την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το ευρώ θα δέχεται πιέσεις.

Εν μέσω ενός ευρύτερου κλίματος αβεβαιότητας, οι επενδυτές στρέφονται στην "ασφαλή" τοποθέτηση του δολαρίου, παρά την ποσοτική χαλάρωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τη συρρίκνωση των αποδόσεων στα αμερικανικά Treasuries.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο βρίσκεται σε υψηλό έξι εβδομάδων, στα 83,60 γεν. Ο δείκτης δολαρίου -που καταγράφει την ισοτιμία του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων- επίσης βρίσκεται κοντά σε υψηλά 7 εβδομάδων, στο 79,16.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v