Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός στα $1292,1/oz

Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χρυσού κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά τη σαφέστερη διατύπωση της πρόθεσης των αμερικανών τραπεζιτών να αντιμετωπίσουν τον αποπληθωρισμό.

Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χρυσού κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά τη σαφέστερη διατύπωση (στο συνοδευτικό κείμενο της χθεσινής απόφασης για τα επιτόκια) της πρόθεσης των αμερικανών τραπεζιτών να αντιμετωπίσουν τον αποπληθωρισμό με νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με τους διεθνείς οικονομολόγους να βλέπουν στον ορίζοντα ένα δεύτερο κύμα QE από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Ειδικότερα, τα futures του χρυσού για το Δεκέμβριο έφθασαν μία ανάσα προ του ψυχολογικού φράγματος των $1300 ανά ουγκιά (υψηλό στα $1298/oz), για να κλείσουν στο Comex στα $1292.1 με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 1.4%.

Από κοντά και ο άργυρος, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται μέχρι τα $21.20/oz, τερματίζοντας το floor trading στα $21.055, ενισχυμένα κατά 2%.
 
Όσον αφορά στο petroleum complex, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Nymex της Νέας Υόρκης, το light crude oil (συμβόλαιο Νοεμβρίου) τερμάτισε το floor trading στα $74.70 το βαρέλι με απώλειες 0.4%, ενώ στα υποπροϊόντα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου στο πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε στα 210.7 cents/γαλόνι (-0.6%) και η βενζίνη (συμβόλαιο Οκτωβρίου) με κλείσιμο στα 190.1 cents/γαλόνι, υποχώρησε κατά περίπου 1%.

Ρόλο αρνητικού καταλύτη έπαιξε η ανακοίνωση των στοιχείων για τα ενεργειακά αποθέματα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, η οποία ανέστρεψε την αρχικά ανοδική διάθεση της αγοράς (που επικρατούσε από νωρίς το πρωί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος) και οδήγησε τα συμβόλαια γρήγορα σε αρνητικό έδαφος.

Σύμφωνα με το US DoE, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 970 χιλιάδες βαρέλια, την ώρα που οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώνονταν σε μείωση κατά 1.75 εκ. βαρέλια, ενώ στα products τα αποθέματα αυξήθηκαν σημαντικά περισσότερο από τις προβλέψεις, με αυτά της βενζίνης να αυξάνονται κατά περίπου 1.6 εκ. βαρέλια και εκείνα των διυλισμένων προϊόντων κατά 347 χιλιάδες βαρέλια.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v