Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα 9% για το χρυσό και 6,8% για το πετρέλαιο

Τα μεγάλυτερα ημερήσια κέρδη (+9%) από το Σεπτέμβριο του 1999 σημείωσε ο χρυσός κλείνοντας στα 850 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να κερδίζει έως και 92 δολάρια. Κέρδη 6,8% για το πετρέλαιο.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Η κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και η συνεπαγόμενη αύξηση της αποστροφής κινδύνου των επενδυτών ωφέλησαν τον - θεωρούμενο ως ασφαλές καταφύγιο σε τέτοιες περιόδους έντασης - χρυσό, με τα συμβόλαια του κίτρινου, πολύτιμου μετάλλου να εκτοξεύονται μέχρι και 92 δολάρια/ουγκιά υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης, γράφοντας μία πραγματικά ...χρυσή σελίδα στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, τα gold futures για το Δεκέμβριο διαπραγματεύτηκαν μέχρι τα $873 ανά ουγκιά και τερμάτισαν τη συνεδρίαση στο floor του Comex στα $850.50 η ουγκιά (+9%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέβριο του 1999.

Από κοντά και ο άργυρος, παρακολούθησε το ξέφρενο ράλι του χρυσού. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου εκτινάχθηκαν στα $11.695 στο κλείσιμο της συνεδρίασης στη Νέας Υόρκη (+11%), επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Δεκέμβριο του 1979 (!), ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αργά το βράδυ διαπραγματεύονταν στα $12 η ουγκιά (+14%), με υψηλό στα $12.18.

Στο petroleum complex, οι τρέχουσες εξελίξεις βοήθησαν το αργό να ανακάμψει μετά την παρατεταμένη υποχώρηση των τελευατίων ημερών.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής μελλοντικής εκπλήρωσης στο light crude oil, παράδοσης Οκτωβρίου, διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο του Nymex στα 97.35 $/βαρέλι, ενισχυμένα κατά 6.8%. Η εκπνοή των δικαιωμάτων προαίρεσης ήταν ένας ακόμη σημαντικός παράγων που προσέθεσε volatility στην αγορά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v