H IEA ”ρίχνει” τις τιμές του αργού

Η εκτίμηση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ενισχύεται στο υπόλοιπο του έτους, οδηγεί σε σημαντική πτώση τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Μικρή άνοδος για τον χρυσό.

Η περίοδος περιορισμού, για εποχικούς λόγους, της ζήτησης έχει τελειώσει και, κατά συνέπεια, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα ενισχύεται στο υπόλοιπο του έτους, επεσήμανε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA).

Στην έκθεσή της του μηνός Ιουνίου, η IEA διαπιστώνει ότι τα διαθέσιμα αποθέματα αργού παγκοσμίως παραμένουν σε επίπεδα τα οποία αποτελούν ιστορικά χαμηλά, και πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούνται σημαντικά για να αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις στην προμήθευση τους επόμενους μήνες.

Διαπίστωσε, επίσης, αύξηση των αποθεμάτων αργού το τελευταίο δίμηνο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης της τάσης καθώς σήμερα η παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση: Η παραγωγή αργού παγκοσμίως ήταν, το Μάιο, 78,69 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η εκτίμησή της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργιας για τη ζήτηση στο 2003 κάνει λόγο για 77,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

H ανακοίνωση των στοιχείων οδηγεί σε πτώση τις τιμές του αργού. Ειδικότερα, στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, διαμορφώνεται στα 26,51 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 2,61%, ενώ στη Νέα Υόρκη το αργό διαπραγματεύεται στα 29,35 δολάρια σημειώνοντας πτώση 6%.

Στο μεταξύ η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος ενίσχυσε την τιμή του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραματεύεται στα 354,45 δολάρια ανά ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 0,40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v