Χαμηλότερα από χθες οι τιμές του αργού

Χαμηλότερα από τα χθεσινά υψηλά επίπεδα διαπραγματεύονται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Την αγορά ανησυχεί η απόφαση του ΟΠΕΚ να μην επιτρέψει στο Ιράκ να παρακολουθεί και να μετέχει στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ, όσο η Βαγδάτη τελεί υπό αμερικανική κατοχή.

Χαμηλότερα από τα χθεσινά υψηλά επίπεδα διαπραγματεύονται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, την αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί η απόφαση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ να μην επιτρέψουν στο Ιράκ να παρακολουθεί τις συναντήσεις του καρτέλ αλλά και να μετέχει στις αποφάσεις του, όσο η Βαγδάτη τελεί υπό αμερικανική κατοχή.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ έστειλε κύμα ανησυχιών προς την παγκόσμια αγορά. Οι συναλλασσόμενοι ανησυχούν ότι μια απομονωμένη Βαγδάτη, υπό την επιρροή της Ουάσιγκτον, μπορεί να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ. Στο μεταξύ, δεν είναι ακόμη σαφές το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε μια εξ ολοκλήρου ιρακινή κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει σε τέσσερις εβδομάδες την εγκατάσταση ενός μεταβατικού πολιτικού συμβουλίου, αλλά τα μέλη του δεν θα έχουν διπλωματική ιδιότητα, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειστεί τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου δημιουργηθεί μια πλήρης ιρακινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το Ιράκ αναμένεται να επαναλάβει τις εξαγωγές σε μια εβδομάδα περίπου, αλλά θα χρειστεί περί το ένα έτος προκειμένου να αποκαταστήσει τις προπολεμικές του εξαγωγές, ύψους 2,7 έως 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Οσον αφορά στις τιμές, στο Λονδίνο η τιμή του brent διαπραγματεύεται στα 27,48 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,40%. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 32,05 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,96%.

Πτώση, λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος, καταγράφει και η τιμή του χρυσού. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 352,45 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 0,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v