Σε άνοδο το αργό εν όψει εξαγωγών Ιράκ

Aνοδο σημειώνουν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Η άνοδος ευνοήθηκε από τις ανησυχίες για στενότητα στην προσφορά βενζίνης, εν όψει της θερινής περιόδου.

Aνοδο σημειώνουν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Η άνοδος ευνοήθηκε από τις ανησυχίες για στενότητα στην προσφορά βενζίνης, εν όψει της θερινής περιόδου.

Ειδικότερα αναφορικά με τις τιμές, στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου διαμορφώνεται στα 26,64 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,22%. Ανοδο 1,05% καταγράφει και η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου και στη Νέα Υόρκη. Το αργό διαπραγματεύεται στα 29,87 δολάρια ανά βαρέλι.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η αναμενόμενη έναρξη της επανάληψης των ιρακινών εξαγωγών μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες, με συνολική παραγωγή 1,3-1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, έχει εντείνει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Από την άλλη μεριά ο ΟΠΕΚ ανησυχεί ότι η επανάληψη των ιρακινών εξαγωγών, μετά τον πόλεμο, θα διαταράξει την τετραετή ισορροπία των αγορών, η οποία διατήρησε τις τιμές στο επίπεδο των 25 δολαρίων το βαρέλι.

Στο μεταξύ από έρευνα την οποία παγματοποίησε το bloomberg σε 27 στελέχη τραπεζών, προέκυψε ότι οι τιμές του αργού εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 16% τουλάχιστον, κυρίως εξαιτίας της επανακυκλοφορίας στην αγορά του ιρακινού αργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ πρόκειται να συναντηθούν στο Κατάρ στις 11 Ιουνίου με θέμα συζήτησης τις επιπτώσεις από την επανάληψη των ιρακινών εξαγωγών. Στο μεταξύ η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, οδηγεί σε ελαφρά πτώση την τιμή του πολύτιμου μετάλλου το οποίο διαπραγματεύεται στα 363,80 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v