Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 101,5 δολ. το πετρέλαιο με απώλειες 3,9%

Συνεχίστηκαν και μάλιστα εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας, οδηγώντας για δεύτερη διαδοχική ημέρα το σύνολο των εμπορευμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της ΜΡΒ


Συνεχίστηκαν και μάλιστα εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταίας του πρώτου τριμήνου, οδηγώντας για δεύτερη διαδοχική ημέρα το σύνολο των προϊόντων που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρθηκε και στο σχόλιό μας την Παρασκευή, η απουσία θετικού καταλύτη που θα μπορούσε να προσδώσει ανοδική δυναμική σε όλο το μπλοκ των εμπορευμάτων, σε συνδυασμό και με την παρατήρηση ότι σημαντικό μέρος της αντίδρασης των τιμών των συμβολαίων που έχουν ως υποκείμενη αξία τα commodities και έλαβε χώρα στο πρώτο ήμισυ της προηγούμενης εβδομάδας οφειλόταν στη διολίσθηση του δολαρίου -το οποίο προσέγγισε πάλι σήμερα το πρόσφατο χαμηλό-ρεκόρ έναντι του ευρώ- προκάλεσε ερωτηματικά. Μοιραία οι bulls επέλεξαν προφανώς να οπισθοχωρήσουν αναμένοντας καλύτερες τιμές προκειμένου να επανατοποθετηθούν ως αγοραστές στα συμβόλαια σε ενέργεια, πολύτιμα μέταλλα και αγροτικά προϊόντα.

Περνώντας στα νούμερα, το πέρας του floor session στο Χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης βρήκε τα συμβόλαια του Light Crude Oil να υποχωρούν στα $ 101,50 το βαρέλι (σειρά παράδοσης Μαΐου), χάνοντας ποσοστό 3,9%, έχοντας μάλιστα καταγράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $ 106,78 και χαμηλό στα $ 100,25 (!).

Το liquidation στα futures του αργού παρέσυρε σε αρνητικό έδαφος και τα products (να σημειωθεί ότι έληξαν σήμερα τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου για τα προϊόντα), με τα futures του πετρελαίου θέρμανσης να τερματίζουν στα $ 3 το γαλόνι, μειωμένα σε ποσοστό 3,4%, και αυτά της αμόλυβδης βενζίνης (Gasoline RBOB) να διαμορφώνονται στα $ 264 σεντς/γαλόνι, μειωμένα κατά 2,83%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, η σειρά του Ιουνίου στον χρυσό διαπραγματευόταν αργά το βράδυ στα $ 920,5 η ουγκιά (-1,7%), ενώ πολλαπλάσιες ήταν όπως και την Παρασκευή οι πιέσεις στο ασήμι, με τα futures για τον Μάιο να υποχωρούν την ίδια ώρα στα $ 17,31 η ουγκιά, μειωμένα κατά 3,5%.

Στο limit down, τέλος, έκλεισαν η σόγια και το σιτάρι, καθώς οι ρευστοποιήσεις της Παρασκευής συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση.


e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v