Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 105,54 δολάρια το πετρέλαιο με απώλειες 1,9%

Ημέρα ρευστοποιήσεων ήταν η τελευταία της εβδομάδος και προτελευταία του πρώτου τριμήνου για τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς φάνηκε να απουσιάζει κάποιος θετικός καταλύτης.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της ΜΡΒ


Ημέρα ρευστοποιήσεων ήταν η τελευταία της εβδομάδος και προτελευταία του πρώτου τριμήνου για το σύνολο των προϊόντων που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς φάνηκε να απουσιάζει κάποιος θετικός καταλύτης που θα οδηγούσε τις τιμές υψηλότερα.

Άλλωστε, σημαντικό μέρος της ανοδικής κίνησης-αντίδρασης των τιμών των συμβολαίων που έχουν ως υποκείμενη αξία τα commodities, κίνηση η οποία εκτυλίχθηκε από τις αρχές της εβδομάδος, ήταν η σημαντική εκ νέου υποχώρηση του δολαρίου σε σχέση με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο και έφθασε πάλι σε απόσταση βολής από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απροθυμία των traders να υπερκεράσουν το χθεσινό υψηλό του ευρώ και να δώσουν «σήμα» για κίνηση προς νέα ιστορικά υψηλά, οδήγησε το απόγευμα σε οπισθοχώρηση και μικρή ενίσχυση του δολαρίου με αποτέλεσμα να προκληθεί νευρικότητα και να λάβει χώρα profit-taking σε ενέργεια, πολύτιμα μέταλλα και αγροτικά προϊόντα.

Στη γλώσσα των αριθμών, το κλείσιμο του floor session στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, βρήκε τα συμβόλαια του Light Crude Oil να διαμορφώνονται στα $105.54 το βαρέλι (σειρά παράδοσης Μαίου), υποχωρώντας σε ποσοστό 1.9%, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα $104.71.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν μετά το χθεσινό ράλι και τα futures του πετρελαίου θέρμανσης, με τη σειρά παράδοσης Απριλίου να τερματίζει τη συνεδρίαση στα $310.90 cents το γαλόνι, μειωμένη σε ποσοστό 1.25%, ενώ σταθεροποιητικά προς ελαφρώς πτωτικά διαπραγματεύτηκε η αμόλυβδη βενζίνη (Gasoline RBOB παράδοσης Απριλίου) με τα συμβόλαια να διαμορφώνονται στα $271.25 cents/γαλόνι, μειωμένα κατά 0.14%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, υπήρξε μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια του χρυσού, από τη λήξη του Απριλίου (που έχει First Notice Day τη Δευτέρα) σε αυτήν του Ιουνίου. Αργά το βράδυ, η σειρά του Ιουνίου διαπραγματευόταν στα $936.5 η ουγκιά (-2%), ενώ σημαντική πτώση σημείωνε το ασήμι, με τα futures για το Μάιο να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέχρι τα $17.65 η ουγκιά και να επιστρέφουν στη συνέχεια στα $17.95 (-3.25%).

Ισχυρές πιέσεις και στα αγροτικά προϊόντα, με τη σόγια να υποχωρεί κατά 4.7% και το σιτάρι κατά 2.8%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v