Στα 35 δολ. το αργό, στα 358 δολ. ο χρυσός

Μικτές τάσεις παρατηρούνται στις αγορές πετρελαίου. Στη Νέα Υόρκη, οι ανησυχίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις οδηγούν στα 35 δολάρια το αργό. Σημαντική υποχώρηση (358 δολ.) καταγράφει ο χρυσός, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA) διαπίστωσε ότι το σύστημα προμήθειας των αγορών με πετρέλαιο υπήρξε αξιόπιστο, καθώς αντεπεξήλθε με επιτυχία στην έλλειψη του πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά επισήμανε ότι στην περίπτωση πολέμου στο Ιράκ η τροφοδοσία των αγορών θα αγγίξει τα όριά της.

Στη μηνιαία έκθεσή Oil Market Report, η IEA προειδοποιεί ότι ”τα περιθώρια του παγκόσμιου συστήματος προμήθειας και διανομής έχουν εξαντληθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους”. Οι παραγωγοί καθησύχασαν τις αγορές αναπληρώνοντας την έλλειψη του πετρελαίου της Βενεζουέλας, ενώ οι εταιρίες διύλισης άντλησαν από τα αποθέματά τους, τη στιγμή που η ύπαρξη κρατικών αποθεμάτων καθώς και αυτών της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας λειτουργούσαν ως επιπλέον παράγοντας ασφάλειας.

H ΙΕΑ γνωστοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά την απότομη πτώση που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2002. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, παρά το ότι η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας έχει ανακάμψει, ανερχόμενη σημαντικά σε 1,4 δισ. βαρέλια ημερησίως στις αρχές Φεβρουαρίου, υπολείπεται σημαντικά των φυσιολογικών επιπέδων πριν την απεργία (3,4 εκατ. βαρέλια).

Στο μεταξύ, μικτές τάσεις επικρατούν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με τις τιμές να κινούνται σε διαφορετικές κατευθήνσεις. Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου διαμορφώνεται στα 31,87 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,28%, ενώ στη Νέα Υόρκη οι φόβοι για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις οδηγεί σε άνοδο την τιμή του αργού, η οποία διαπραγματεύεται στα 35,58 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημαντική πτώση καταγράφει η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της ενίσχυσσης του αμερικανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Το απόγευμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματευόταν στα 358,10 δολάρια ανά ουγκιά σημειώνοντας πτώση 1,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v