Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτική τροχιά για το πετρέλαιο

Πτωτική τροχιά άρχισε να καταγράφει το πετρέλαιο, ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και των πετρελαϊκών εταιριών χώρας να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την παράταση του περιορισμού της παραγωγής και μετά τον Μάρτιο.

Πτώση που άγγιξε το 3% κατέγραψε το πετρέλαιο ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και των εταιριών του πετρελαϊκού κλάδου της χώρας να καταλήξουν σε συμφωνία νέας χρονικής παράτασης στη μείωση της παραγωγής.

Αναλυτές του πετρελαϊκού κλάδου σχολιάζουν ότι ο ενεργειακός κλάδος είναι μια από τις ελάχιστες πηγές συναλλάγματος για τη Ρωσία, προεξοφλώντας ότι η τελευταία αναμένεται να... αφήσει στον ΟΠΕΚ τη μείωση της παραγωγής.

Το πετρέλαιο Brent μειώθηκε στα 19,98 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου κυμαίνεται στα 20,54 δολάρια ανά βαρέλι.

Τον Δεκέμβριο η Ρωσία, η Νορβηγία, το Μεξικό, το Αμμάν και η Αγκόλα, συμφώνησαν να ενισχύσουν τον ΟΠΕΚ στην προσπάθειά του να μειώσει τα πετρελαϊκά αποθέματα.

Ο υπουργός Πετρελαίου, του Κατάρ, της μικρότερης παραγωγού-χώρας του ΟΠΕΚ, σχολίασε ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα σημειώσουν πτώση χωρίς τη συμβολή και συνεργασία των χωρών μη μελών του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, η χώρα συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ προκειμένου να καθιερωθούν ”δίκαιες” πετρελαϊκές τιμές τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Ιγκόρ Γιουσούφοβ, η Ρωσία θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή στα επίπεδα του 1991, καθώς δεν έχει ακόμη κατορθώσει να ανακτήσει το μερίδιο στην αγορά πηγών ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην αγορά του χρυσού, με την τιμή του να παραμένει κοντά στα 291 δολάρια την ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v