Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση και για το brent μετά το αμερικανικό αργό

Μετά την κατάρρευση του αμερικανικού αργού σε αρνητική τιμή, κάτω από τα 20 δολάρια κατρακυλά το brent, για πρώτη φορά σε 18 χρόνια. Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ οι αγορές, με τη ζήτηση να κάνει βουτιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ελεύθερη πτώση και για το brent μετά το αμερικανικό αργό

Υπό έντονη πίεση παρέμειναν οι τιμές του πετρελαίου και την Τρίτη, με το brent να υποχωρεί κάτω από τα 20 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων 18 ετών, μετά την κατρακύλα άνευ προηγουμένου -σε αρνητικές τιμές- του αμερικανικού αργού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το brent, διεθνής δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο, έφτασε στα $18,10, υποδηλώνοντας ότι οι αγορές δεν βλέπουν άμεση άνοδο της ζήτησης, παράγοντας που γκρέμισε το αμερικανικό αργό (WTI) σε αρνητική τιμή για πρώτη φορά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο κορωνοϊός στέλνει τον πετρελαϊκό τομέα σε κατάσταση κρίσης, με τα lockdown που έχουν εφαρμοστεί από τις Αρχές διεθνώς για τον περιορισμό της πανδημίας να μειώνουν τη ζήτηση για αργό έως και κατά 30%.

Οι παραγωγοί έφτασαν να πληρώνουν τους αγοραστές για να πάρουν το αργό, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Μαΐου να κάνουν βουτιά στα -40 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές της Citi προειδοποίησαν ότι «εάν τα παγκόσμια αποθέματα συνεχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω, το brent θα κυνηγάει το αμερικανικό αργό προς τα κάτω».

Η κατάρρευση των συμβολαίων αμερικανικού αργού ήταν ωστόσο, εν μέρει, ένα τεχνικό θέμα, λόγω του ότι έληγε σήμερα Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλοί, καθιστώντας τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου πιο αξιόλογα. Αυτά τα συμβόλαια κρατήθηκαν πάνω από τα $20 ανά βαρέλι τη Δευτέρα, αλλά διολίσθησαν έως και 42% την Τρίτη, τελώντας υπό διαπραγμάτευση στο χαμηλό των $11,79 και υποδηλώνοντας ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο «μαύρος χρυσός» γκρεμίστηκε χθες σε χαμηλό 34 ετών, την ώρα που η ζήτηση «εξατμίζεται», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

Το sell-off ήρθε λίγο πριν την άμεση λήξη των συμβολαίων Μαΐου του WTI. Εκλεισε τη Δευτέρα με πτώση πάνω από 130% σε αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία, στα -37,63 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο παραγωγός πληρώνει τον αγοραστή για να ξεφορτωθεί ποσότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v