«Βουτιά» σε χαμηλό 34 ετών κάνει η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς λόγω του lockdown η ζήτηση για καύσιμα έχει «εξατμιστεί», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.
Ο όγκος του πετρελαίου που βρίσκεται αποθηκευμένο στις ΗΠΑ αυξάνεται καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν την δραστηριότητά τους λόγω της μείωσης της ζήτησης.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο χωρητικότητας, όμως υπάρχει φόβος πως θα φτάσουμε», σχολίασε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarthy, προσθέτοντας πως όταν συμβεί αυτό, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους.
Όπως αναφέρει το Reuters, η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται πως βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεγάλη πτώση, η οποία έρχεται λίγο πριν την επικείμενη λήξη ενός συμβολαίου future στο οποίο έχουν γίνει μεγάλες συναλλαγές, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση για νέα μείωση της παραγωγής.
Το sell-off ήρθε λίγο πριν την άμεση λήξη των συμβολαίων Μαΐου του WTI. Έκλεισε τη Δευτερα με πτώση πάνω από 130% σε αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία. Το future έκλεισε στα -37,63 δολ. βαρέλι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο παραγωγός πληρώνει τον αγοραστή για να ξεφορτωθεί ποσότητες.
Η τιμή του του WTI παράδοσης Ιουνίου επηρεάστηκε λιγότερο, σημειώνοντας πτώση κατά 18% στα 20,43 δολάρια/βαρέλι όπως και η τιμή του Brent παράδοσης Ιουνίου μειώθηκε την ίδια ώρα κατά 9% στα 25,57 δολάρια/βαρέλι.
«Το συμβόλαιο Μαΐου αναμένεται να λήξει αύριο και το μεγαλύτερο μέρος του ανοικτού ενδιαφέροντος και του όγκου βρίσκεται ήδη στο συμβόλαιο του Ιουνίου», σχολίαζε ο Warren Patterson της ING. Το συμβόλαιο Ιουνίου υποχωρούσε κατά 8,8% στα 22,8 δολάρια το βαρέλι προ ολίγου.
Με την ικανότητα αποθήκευσης κοντά στο μάξιμουμ, κάποιος πρέπει να περιμένει ότι θα σημάνει συναγερμός, κάτι που μεταφράζεται σε επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών στον ΟΠΕΚ+, δηλώνει ο Sebastien Galy, στρατηγικός αναλυτής στην Nordea Asset Management.