Η κινεζική μεταποίηση και το εμπόριο πιέζουν το αργό

Το αμερικανικό αργό χάνει 0,4% και διαμορφώνεται στα 53,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με πτώση κατά 0,3% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $60,66. Υποχωρεί 0,1% ο χρυσός, στα 1.324 δολάρια/ουγγιά.

Η κινεζική μεταποίηση και το εμπόριο πιέζουν το αργό

Υποχωρούν οι τιμές του αργού την Παρασκευή, παρά τις ελπίδες που θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα σύντομα σε διακανονισμό της εμπορικής τους διαμάχης. Το κλίμα επιβαρύνεται από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό χάνει 0,4% και διαμορφώνεται στα 53,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με πτώση κατά 0,3% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $60,66. Υποχωρεί 0,1% ο χρυσός, στα 1.324 δολάρια/ουγγιά.

Περαιτέρω συρρίκνωση σημείωσε ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας στην έναρξη του 2019, καθώς δείκτης ιδιωτικής εταιρείας ερευνών υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών περίπου.

Ο ΡΜΙ διολίσθησε στις 48,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 49,7 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες Caixin China και Markit. Η ανάγνωση ήταν η πιο χαμηλή από τον Φεβρουάριο του 2016 και βρίσκεται χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Την ίδια ώρα, πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες είχαν ΗΠΑ και Κίνα κατά τη διήμερη επαφή τους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει ότι μία νέα Σύνοδος σε επίπεδο Προέδρων ίσως είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της οικονομικής διαμάχης, μέσα στον επόμενο μήνα.

Ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις τους, ο Robert Lighthizer, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι συνομιλίες του με τον κινέζο Αντιπρόεδρο Λιου Χι, επικεντρώθηκαν στις αμερικανικές απαιτήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από το Πεκίνο – όπως να μπει φρένο στη μεταφορά τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Lighthizer δεν ανέφερε ωστόσο εάν υπήρξε συγκεκριμένη παραχώρηση από το Πεκίνο.

Παρά τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία και τον εμπορικό πόλεμο, οι traders σημειώνουν ότι οι αγορές υποστηρίζονται προς το παρόν από τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ο Οργανισμός άντλησε 30,98 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση κατά 890.000 από τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v