Η ενισχυμένη αμερικανική παραγωγή σπρώχνει χαμηλότερα το αργό

Τo brent με απώλειες 0,5% φτάνει στα 75,47 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό με πτώση 0,4%, στα 66,11 δολάρια. Τα σενάρια που βλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου. Ο παράγοντας της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Υποχωρούν οι τιμές του αργού σήμερα, λόγω των αυξημένων αμερικανικών αποθεμάτων και των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη.

Τo brent με απώλειες 0,5% φτάνει στα 75,47 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό με πτώση 0,4%, στα 66,11 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ξεκίνησαν τις περικοπές στην παραγωγή το 2017. Η κίνηση μείωσε τον εφοδιασμό της αγοράς και ενίσχυσε τις τιμές κατά περίπου 60% την περσινή χρονιά.

Την ίδια ώρα όμως αυξάνονται τα αμερικανικά αποθέματα. Το αρμόδιο Ινστιτούτο στις ΗΠΑ σημείωσε ότι ενισχύθηκαν κατά 830.000 βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουνίου, φτάνοντας τα 433,7 εκατ. 

Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας

Η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα και οι απώλειες από το Ιράν μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων θα μπορούσαν να αφαιρέσουν 1,5 εκατ. βαρέλια από την αγορά, μέχρι τα τέλη του 2019 μόνο από αυτές τις χώρες.

Το σενάριο από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση της για το πετρέλαιο, κάνει λόγο για απώλειες από το Ιράν παρόμοιες με αυτές που υπήρξαν στον προηγούμενο γύρο κυρώσεων.

Για τη Βενεζουέλα, η ΙΕΑ δεν βλέπει να αντιστρέφεται η μεγάλη πτώση της παραγωγής η οποία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των πολιτικών και οικονομικών αναταραχών.

Η μείωση της παραγωγής από το Ιράν και τη Βενεζουέλα και οποιαδήποτε περαιτέρω διαταραχή θα αφήσει την αγορά αργού «ευάλωτη» σε κλιμάκωση των τιμών, σημειώνει η ΙΕΑ. To brent πριν από λίγες εβδομάδες είχε ξεπεράσει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι δυνητικές απώλειες από τη Βενεζουέλα και το Ιράν θα μπορούσαν να απαιτήσουν αυξημένη παραγωγή από άλλες χώρες, σημειώνει η ΙΕΑ, σύμφωνα με τους Financial Times, προειδοποιώντας ότι δυνητική «έλλειψη εφοδιασμού» θα μπορούσε να κάνει τον ΟΠΕΚ να κρατήσει τις γεωτρήσεις στα σημερινά επίπεδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v