Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και η λειτουργία της Forties ρίχνουν το αργό

Οι αγορές υποστηρίζονται από τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Η ρευστότητα στην αγορά στερεύει, καθώς οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις τους, ενόψει των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ και η αναμενόμενη λειτουργία ξανά του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα τον Ιανουάριο μετατοπίζουν την τιμή του πετρελαίου από τις υψηλές θέσεις -κάποιες ήταν οι υψηλότερες από το 2015.

Παρ' όλα αυτά, οι αγορές υποστηρίζονται από τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Η ρευστότητα στην αγορά στερεύει, καθώς οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις τους, ενόψει των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 58,16 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μείωση κατά 20 σεντς ή 0,3%, από τον τελευταίο διακανονισμό. Το Brent είναι στα 64,81 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες κατά 19 σεντς ή 0,1%.

Το Brent την Πέμπτη έκλεισε στα 64,90 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2015. Το αμερικανικό αργό έχει επίσης αγγίξει τιμές τους τελευταίους δύο μήνες, που δεν είχε δει από τα μέσα του 2015.

Η σημερινή μείωση οφείλεται στην προοπτική αύξησης των προμηθειών που έκανε όσους είχαν μεγάλες θέσεις να ξεπουλήσουν πριν από τις διακοπές, σύμφωνα με τους επενδυτές. Επίσης, αυτό που ζυγίζεται είναι και η αναμενόμενη επιστροφή στη λειτουργία του συστήματος αγωγών της Forties, το οποίο μεταφέρει 450.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο αγωγός, ο οποίος συμμετέχει στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, έκλεισε νωρίτερα αυτό τον μήνα λόγω ρωγμών. Ο διαχειριστής φορέας Ineos δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένεται να ολοκληρώσει τις επισκευές γύρω στα Χριστούγεννα και να ξαναλειτουργήσει σταδιακά το σύστημα στις αρχές Ιανουαρίου.

Μακροπρόθεσμα, αναλυτές ανέφεραν ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πλησιάζει γρήγορα τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, θα συγκρατούσε επίσης τις τιμές του πετρελαίου και θα υπονόμευε την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να σφίξει την αγορά και να υποστηρίξει τις τιμές.

«Η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ανοίγοντας τον δρόμο για μια υπερπροσφορά αγοράς, η οποία μπορεί να ασκήσει και πάλι πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy. Δεν περιμένουν πάντως όλοι οι αναλυτές επιστροφή στην υπερπροσφορά.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τις περικοπές παραγωγής ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους αλλά ο Οργανισμός και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν τον Νοέμβριο να επεκτείνουν τις περικοπές σε ολόκληρο το 2018, αντί να λήξουν τον Μάρτιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο περιορισμός της προσφοράς οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του Brent κατά περισσότερο από 45% από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

«Η επέκταση των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ στο τέλος του 2018 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των αποθεμάτων», δήλωσε η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ Jefferies

Η Jefferies δήλωσε επίσης ότι αύξησε την πρόβλεψη για το Brent το 2018 σε 63 δολάρια το βαρέλι από 57 δολάρια και την πρόβλεψη του WTI σε 59 δολάρια ανά βαρέλι από 54 δολάρια, με προσδοκίες ότι η αγορά θα παραμείνει σφιχτή.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο κατά 0,06%, στα 1.271,40 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v