Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά το brent, σε άνοδο το αμερικανικό αργό

Η ανακοίνωση του αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για μείωση αποθεμάτων ανεβάζει το αμερικανικό αργό, ενώ οι επισκευές στον αγωγό της Forties, διάρκειας δύο έως τέσσερις εβδομάδες, από τις 11 Δεκεμβρίου που έκλεισε, υποστηρίζουν το brent.

Οι τιμές του Brent κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI καταγράφουν άνοδο, υποστηριζόμενα από τις προσδοκίες για μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη διακοπή του συστήματος αγωγών της Forties.

Το Brent στα 63,81 δολάρια το βαρέλι, 1 λεπτό πάνω, από το προηγούμενο κλείσιμο. Το αμερικανικό αργό σε άνοδο κατά 21 σεντς, στα 57,77 δολάρια το βαρέλι. «Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είναι ο λόγος για τον οποίο καταγράφει μικρή άνοδο», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates.

Το Ινστιτούτο ανέφερε την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 15 Δεκεμβρίου, σε 438,7 εκατ., με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, να αναμένονται αργότερα σήμερα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από τη συνεχιζόμενη διακοπή του αγωγού της βρετανικής Forties στη Βόρεια Θάλασσα, η οποία συμβάλλει στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent.

Η εταιρεία διαχείρισης Ineos δήλωσε ότι οι επισκευές στον αγωγό είναι ακόμη σε εξέλιξη, μετά από τη ρωγμή που διαπιστώθηκε και οδήγησε στο κλείσιμο του αγωγού, στις 11 Δεκεμβρίου. Η Ineos υπολογίζει ότι οι επισκευές θα διαρκέσουν από δύο έως τέσσερις εβδομάδες (από την ημέρα που έκλεισε).

Η Goldman Sachs δήλωσε σήμερα ότι οι παγκόσμιες απογραφές πετρελαίου θα έχουν ισορροπήσει ξανά στα μέσα του 2018, «οδηγώντας σε σταδιακή έξοδο από τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018».

Ο ΟΠΕΚ και δέκα άλλοι παραγωγοί με επικεφαλής τη Ρωσία επέκτειναν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, από τις 30 Νοεμβρίου, στο τέλος του επόμενου έτους.

«Οι προσδοκίες για υψηλότερη παραγωγή σχιστολιθικού στην Αμερική τον Ιανουάριο περιόρισαν την αύξηση των τιμών του αργού», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς στη Σιγκαπούρη.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεπεράσει σύντομα τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γεγονός που θα είναι ένα νέο ρεκόρ και θα φτάσει στα επίπεδα της κορυφαίας εξαγωγικής Σαουδικής Αραβίας και κοντά στη Ρωσία, που αντλεί περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο κατά 0,36%, στα 1.268,70 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v