Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και Forties

Η τρέχουσα διακοπή του αγωγού Forties, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο Βόρειας Θάλασσας στη Βρετανία, «οδηγεί» τις τιμές, σύμφωνα με τους επενδυτές. Οι συνθήκες αγοράς ευνοούν τις «Big Oil» εταιρείες, σημειώνει η Goldman Sachs.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι σε άνοδο, λόγω του κλεισίματος του αγωγού της Forties και των περικοπών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ, αν και η άνοδος της παραγωγής από τις ΗΠΑ συγκράτησε τις αγορές.

Τα futures του αμερικανικού αργού στα 57,28 δολάρια ανά βαρέλι, σε άνοδο 26 σεντς ή 0,5%, από το τελευταίο κλείσιμο. Τα συμβόλαια αργού Brent στα 63,47 δολάρια ανά βαρέλι, σε άνοδο 16 σεντς ή 0,5% από το τελευταίο κλείσιμο.

Η τρέχουσα διακοπή του αγωγού Forties, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο Βόρειας Θάλασσας στη Βρετανία, «οδηγεί» τις τιμές, σύμφωνα με τους επενδυτές.

«Ο φορέας λειτουργίας αγωγών της Forties, Ineos, ανακοίνωσε ανωτέρα βία στις παραδόσεις αργού, ύστερα από τις διαρροές στον αγωγό της Τρίτης, υποδεικνύοντας ότι οι επισκευές θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες» σύμφωνα με τη Jefferies, αμερικανική τράπεζα επενδύσεων.

Αν και η διακοπή του αγωγού επηρεάζει κυρίως την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, είναι παγκόσμιας σημασίας, καθώς το αργό που προμηθεύει, είναι σημείο αναφοράς για το Brent.

«Αν η διάρκεια της διακοπής είναι για αρκετές εβδομάδες, θα ασκηθεί ανοδική πίεση στην τιμή του Brent», δήλωσε η Jefferies. Πέραν της διακοπής του εφοδιασμού της Βόρειας Θάλασσας, οι επενδυτές ανέφεραν ότι οι αγορές υποστηρίζονταν γενικά από τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία να κρατήσουν τις περικοπές στην παραγωγή, για να υποστηρίξουν τις τιμές.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι οι συνθήκες της αγοράς επέτρεψαν στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες («Big Oil») να εισέλθουν σε έναν «θετικό κύκλο αναθεώρησης των κερδών» και ότι «αυτό θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν ξανά κεφάλαιο σε διψήφιες αποδόσεις».

Οι εταιρείες που συνήθως συνδέονται με το «Big Oil» είναι η BP, η Royal Dutch Shell, η ExxonMobil, η Chevron και η Total.

Η τιμή του χρυσού στα 1.257,64 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 0,34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v