Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος για πετρέλαιο και χρυσό

Η πίεση στο αργό μειώθηκε από την ακύρωση της απεργίας των εργατών στην πετρελαϊκή αγορά, στη Νιγηρία, ενώ η αύξηση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες βάζει όριο στα κέρδη. Η άνοδος στον χρυσό οφείλεται στα καλά «φορολογικά» νέα από τις ΗΠΑ.

Οι αγορές πετρελαίου είναι σε άνοδο, καθώς το κλείσιμο του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα αλλά και η εθελοντική περικοπή στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ υποστηρίζουν τις τιμές, αν και η αύξηση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες βάζει όριο στα κέρδη.

Το αμερικανικό είναι στα 57,35 δολάρια το βαρέλι, σε άνοδο 19 σεντς ή 0,3% από την τελευταία συνεδρίαση. Το brent στα 63,56 δολάρια το βαρέλι, σε άνοδο 15 σεντς ή 0,2%.

Η πίεση μειώθηκε και από την ακύρωση της απεργίας των εργατών στην πετρελαϊκή αγορά, στη Νιγηρία, λένε οι επενδυτές. Παρόλα αυτά, το αργό έχει γενικά υποστηριχθεί από το παρατεταμένο κλείσιμο του αγωγού της Forties, ο οποίος συμβάλλει στα μελλοντικά συμβόλαια.

Περαιτέρω στήριξη στην τιμή του πετρελαίου δίνει η περικοπή της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Οι περικοπές ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και καλύπτουν όλο τον επόμενο χρόνο, αλλά η ρωσική Rosneft ανέφερε χθες ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν και μετά το 2018. Αποτέλεσμα των περικοπών είναι να μειώνονται τα αποθέματα αργού παγκοσμίως.

Τα αποθέματα του ΟΠΕΚ μειώθηκαν κατά 40 εκατ. βαρέλια τον Οκτώβριο σε 2,92 δισ. βαρέλια, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 61 εκατ. βαρέλια στα 5,48 δισ., γεγονός που δείχνει σαφώς ότι η αγορά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έχει περικοπές, κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως», σύμφωνα με την εταιρεία Bernstein Energy.

Οι τιμές του χρυσού σε άνοδο, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Κογκρέσο να εμφανίζεται όλο και βέβαιο ότι θα περάσει αυτή την εβδομάδα.

Το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει 0,2% στα 1.263,61 δολάρια η ουγγιά. Τα χρυσά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ καταγράφουν άνοδο κατά 0,1% στα 1,267 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v