Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινητοποιήσεις στη Νιγηρία και η Forties ανεβάζουν το αργό

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες εργαζομένων με κυβερνητικούς οργανισμούς στη Νιγηρία, αλλά και το κλείσιμο του αγωγού της Forties, οδηγούν σε άνοδο του πετρελαίου. Η επιβράδυνση παραγωγής στις ΗΠΑ επίσης στηρίζει τις τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου σε άνοδο σήμερα, εν μέσω της συνεχιζόμενης διακοπής του αγωγού της Βόρειας Θάλασσας αλλά και λόγω απεργίας των εργαζομένων της Νιγηρίας.

Τα σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης παραγωγής στις ΗΠΑ επίσης στηρίζουν τις τιμές του αργού, αν και οι προοπτικές του 2018 εξακολουθούν να δείχνουν άφθονη προσφορά, παρά τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Το brent στα 63,72 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 49 σεντς, ή 0,8%, από το τελευταίο κλείσιμο.
Το αμερικανικό στα 57,70 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 40 σεντς ή 0,7%.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού της Βόρειας Θάλασσας, Ineos, λόγω ρωγμών σταμάτησε όλες τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών Forties, την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, στη Νιγηρία, η Ανώτερη Ένωση Προσωπικού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, τα μέλη της οποίας εργάζονται κυρίως στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ανέλαβαν «δράση», μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με κυβερνητικούς οργανισμούς και ενδεχομένως να πλήξουν την παραγωγή και τις εξαγωγές της χώρας.

«Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν... καθώς οι συνομιλίες στη Νιγηρία δεν οδηγούν κάπου και αναμένονται απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής της OANDA.

Η αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ, για την παρακράτηση της παραγωγής και της ενίσχυσης των τιμών.

Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα παρουσιάζουν ελαφρύ πλεόνασμα εφοδιασμού περίπου 200.000 bpd κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η τιμή του χρυσού σε άνοδο 0,18%, στα 1.257,17 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v