Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός λόγω Fed

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,57% στα 1.317,60 δολάρια η ουγγιά. Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,56% και το Brent να σημειώνει άνοδο 0,31%.

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς οι μετοχές κινούνται ανοδικά και το δολάριο σταθεροποιείται. Η προοπτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed αυτή την εβδομάδα επίσης επηρεάζει το μέταλλο.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,57% και διαπραγματεύεται στα 1.317,60 δολάρια η ουγγιά.

Η όρεξη για ρίσκα έχει επανέλθει, στέλνοντας τις τιμές του χρυσού χαμηλά, εξηγεί ο Barnabas Gan, αναλυτής στην OCBC.

Οι ασιατικές μετοχές έχουν ανέλθει σήμερα σε υψηλά δεκαετίας και το δολάριο σταθεροποιείται κοντά σε υψηλά επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενόψει της συνεδρίασης της Fed, που εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει tapering στον ισολογισμό αυτή την εβδομάδα.

«Οι τιμές του χρυσού υφίστανται πίεση επειδή οι επενδυτές απορρίπτουν τα γεωπολιτικά ρίσκα και, αντιθέτως, εστιάζουν στην πιθανότητα ανόδων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες», συνόψισε σε έκθεσή του ο Daniel Hynes, αναλυτής της ANZ Bank.

«Οι προσδοκίες μιας ανόδου επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το ασήμι επίσης υποχωρεί κατά 0,80% και διαπραγματεύεται στα 17,56 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα παραμένει σχετικά αμετάβλητη στα 963 δολάρια η ουγγιά, το παλλάδιο ενισχύεται 0,5% και ο χαλκός σημειώνει σημαντική άνοδο 1,12%.

Ανοδικά κινείται η αγορά πετρελαίου και παραμένει κοντά στα υψηλά πολλών μηνών που άγγιξε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς υποχώρησε ο αριθμός των εξεδρών εξόρυξης στις ΗΠΑ και περισσότερα διυλιστήρια επαναλειτουργούν μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,56% στα 50,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,31% στα 55,79 δολάρια.

«Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ και της IEA για τη ζήτηση (…) συνέχισαν να βελτιώνουν το αίσθημα στην αγορά. Τα διυλιστήρια επίσης αναφέρουν πολύ καλύτερη ανάκαμψη από τους πρόσφατους τυφώνες», ανέφερε η ANZ Bank σε σημερινή έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v