Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο η αγορά παραμένει πιεσμένη έπειτα από άνοδο στα αμερικανικά αποθέματα αργού και λόγω της διαρκώς υψηλής προσφοράς από την πλευρά του ΟΠΕΚ, που τροφοδοτεί τις ανησυχίες για υπερκορεσμό στα καύσιμα.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,09% στα 46,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,12% και διαπραγματεύεται στα 48,90 δολάρια.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας 1,6 εκατ. βαρέλια τις επτά ημέρες μέχρι τις 14 Ιουλίου, σε 497,2 εκατ. βαρέλια, όπως ενημέρωσε το American Petroleum Institute αργά την Τρίτη.
Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, και η προσφορά από τον ΟΠΕΚ παρέμεινε υψηλή, σε μεγάλο βαθμό λόγω της Νιγηρίας και της Λιβύης, που εξαιρούνται από τις μειώσεις παραγωγής.
«Η Νιγηρία και η Λιβύη έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση της προσφοράς τους. Η παραγωγή στη Λιβύη καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή παραπάνω, ενώ το πρόγραμμα φόρτωσης του Αυγούστου για τη Νιγηρία έχει αυξηθεί σε λίγο πάνω από δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», διευκρίνισε η γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
«Η αύξηση της προσφοράς αργού από τη Νιγηρία και από τη Λιβύη τον Ιούνιο έναντι των επιπέδων παραγωγής αναφοράς του Οκτωβρίου του 2016 διαμορφώνεται σε 450.000 βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό είναι σχεδόν το 40% της μείωσης 1,25 εκατ. βαρελιών/ημέρα στην οποία ενεπλάκησαν τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ για να περιορίσουν την προσφορά», πρόσθεσε.
«Οι συζητήσεις για θέσπιση πλαφόν στην παραγωγή της Νιγηρίας και της Λιβύης αυξάνονται ραγδαία (μέσα στον ΟΠΕΚ). Αλλά είναι πολύ απίθανο και οι δύο χώρες να συναινέσουν σε ένα πλαφόν τόσο σύντομα μετά την αποκατάσταση της παραγωγής», εκτίμησε η τράπεζα.
Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι, καθώς το δολάριο ενισχύεται και απομακρύνεται από τα χθεσινά χαμηλά πολλών μηνών.
Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,19% στα 1.239,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 0,45% και διαπραγματεύεται στα 16,195 δολάρια.